Milanović: Hrvatska je mirnom reintegracijom odabrala pravu stranu

Foto: Ivan Matić

U govoru na svečanom skupu koji je u vukovarskom Hrvatskom domu održan u povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je odabirom procesa mirne reintegracije Hrvatska odabrala pravu stranu te je od početka pokazala dobru volju.

Podsjetio je na težak put koji je Hrvatska prošla prema svojoj samostalnosti i neovisnosti rekavši kako su joj zapadne zemlje pri tom više odmagale nego pomagale. “Kada vidim saveznike u posljednjih 30 godina, vidim ih u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj… Prijatelja uguraš u NATO, u pet minuta, bez da ga pitaš. Prijatelja ne držiš na vatri šest ili sedam godina da bi ga pustio u schengen, a bio je tehnički spreman prije pet godina. To nije prijateljstvo”, kazao je.

Skupu je izostala nazočnost političkih predstavnika srpske zajednice koji su gradskoj vlasti zamjerili licemjerstvo jer, kako su poručili iz vukovarskog SDSS-a, s jedne strane promovira zajedništvo i suživot, a s druge oduzima prava pripadnicima srpske manjine u Vukovaru.

Milanović je u govoru izrazio žaljenje što je izostala nazočnost vukovarskih Srba rekavši kako mu je jasno da su tadašnje odluke bile teške i po jedne i druge, ali kako Srbi moraju biti svjesni države uz kojoj žive i da ju kao takvu moraju poštovati, a ne govoriti da je Oluja bila etničko čišćenje, jer nije.

Izostanka političkih predstavnika Srba dotakao se u govoru i gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako odgajati svoju djecu da ne vole svoju općinu, grad, županiju i državu nije dobra politika.

“Hvala i drugoj strani, koja u današnje doba ne bi smjela biti druga strana. Trebali bi biti jedna priča. Trebalo je hrabrosti i s te strane pružiti ruku i pokazati ljudima put”, rekao je Penava.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić izrazio je ponos što Hrvatska vojska danas uživa sve snažniji međunarodni ugled među svojim saveznicima i partnerima.

“Hrvatsku vojsku nastavljamo činiti još spremnijom i snažnijom, a Vlada i u ovoj godini nastavlja modernizaciju i opremanje svih grana Oružanih snaga”, rekao je Banožić.

Govorila je i predsjednica nekadašnjeg Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt rekavši kako je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja i dalje najuspješnija mirovna operacija UN-a kojom su spašeni brojni životi.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić zahvalio je hrvatskim braniteljima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku rekavši kako je mirna reintegracija spasila brojne živote.

Skupu se htio obratiti i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar ali mu je, kako je Mažar sam rekao novinarima, pravo na obraćanje uskratio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Prije svečanog skupa, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i upaljene svijeće, dok je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena misa.

Foto: Ivan Matić