Medved: Vukovar je iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili skupine

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Nakon što je dio članova vukovarske gradske organizacije HDZ-a predvođenih gradonačelnikom Ivanom Penavom, predsjednikom Gradskog vijeća Tomislavom Šotom i Gradskog odbora HDZ-a Damirom Barnom donio odluku o napuštanju stranku, Vukovar je brzopotezno posjetio zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručivši kako je interes Vukovar iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili skupine.

“Žao mi je što, sada već bivši članovi, nisu u HDZ-u ispunili svoja osobna očekivanja koja su imali od stranke i što su napustili HDZ. Nažalost, upravo su osobna očekivanja danas bila u fokusu na press konferenciji u gradu Vukovaru”, kazao je Medved.

Gradonačelniku Ivanu Penavi zamjerio je manjak domoljublja, a višak samoljublja.

“Domoljublje je spremnost na zatomljenje osobnih ambicija i podređivanje svojih ciljeva interesu naroda i stranke koja djeluje za boljitak cijene naše domovine. Domoljublje nije da svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini. Ni kad je niste spremni podrediti zajedničkom interesu.To bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem nego odgovornim domoljubljem”, istaknuo je Medved.

Naveo je kako je vukovarski gradonačelnik imao priliku predstaviti svoj program na unutarstranačkim izborima, ali su rezultati izbora pokazali kako članovi HDZ-a ne vide stranku na način na koji je vidi Penava.

“Ali Penava nije viteški prihvatio poraz, ne miri se s time da nije uvjerio članove HDZ-a. I kad nije po njegovom, ne kani biti lojalan stranačkoj većini njegovih kolega i kolegica. Ovaj nastup pripreman je dugo i čekao se pogodan trenutak. Očito, čekao se pogodan trenutak, pred izbore, kako bi se naštetilo HDZ-u”, kazao je.

Poručio je kako izlazak dijela članova Gradskog odbora HDZ-a Vukovar koji je danas i raspušten, a za povjernika izabran je Nikola Mažar, nimalo neće naškoditi HDZ-u.

Povjernik HDZ za grad Vukovar Nikola Mažar zahvalio je svim članovima HDZ-a iz Vukovara koji podupiru nastojanja te stranke da od Vukovara načine mjesto dostojno života. Posebice je zahvalio na dolasku na konferenciju za novinare ravnateljici vukovarske bolnice Vesni Bosanac, bratu vukovarskoga generala Blage Zadre te bivšemu vukovarskom gradonačelniku Vladimiru Štenglu.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u srijedu je napustio HDZ te je rekao da na parlamentarne izbore najvjerojatnije izlazi na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a do daljnjega će predstavljati neovisnu političku opciju u Vukovaru. 

Osim Ivana Penave, Damira Barne i Tomislava Šote iz stranke izlaze i svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija stranke.