Uz Međunarodni dan starijih osoba vinkovački seniori SDP-a upozoravaju na potrebu veće skrbi prema osobama starije životne dobi

Foto: Pixabay/Claudia Peters

VINKOVCI, Ove je godine 27. godina kako se i u Hrvatskoj 1. listopada obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba koji je utemeljila Svjetska Skupština UN-a 1991. godine s ciljem da se taj dan posveti starijim osobama kako bi se njegovim održavanjem potaknula skrb i donošenje mjera, programa i aktivnosti kojima je cilj spriječiti zapostavljanje i siromaštvo osoba starije životne dobi.

Tim u svezi oglasio se i Forum seniora GO SDP-a Vinkovci koji svim starijim osobama i umirovljenicima čestita Međunarodni dan starijih osoba.

“Svjetska zdravstvene organizacija u „Brazilskoj deklaraciji o aktivnom starenju“ pitanje zdravog starenja postavlja u kontekst održivog razvoja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva.
Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva. Projekcija da će se broj stariji osoba u dobi od 80 i više godina učetverostručit do 2050. godine i u svijetu će živjeti oko 400 milijuna osoba starijih od 80 godina od čega će njih 80 % živjeti u zemljama s niskim i srednjim dohotkom među koje spada i Hrvatska pa je stoga pred nama vrlo ozbiljno i zahtjevno planiranje gospodarske i socijalne politike. U nedostatku sredstava za adekvatnu zdravstvenu u socijalnu skrb stanovništva starije osobe su sve češće prinuđene za adekvatnu skrb založiti svoju imovinu i nekretnine gdje vrlo često zbog nedorečenosti, nerazumijevanja i zlouporabe zakonske regulative o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju ostaju i bez imovine, i bez adekvatne zdravstvene i socijalne skrbi”, upozoravaju iz Foruma seniora vinkovačkog SDP-a u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.