Marić: Hrvatska ne smije gubiti korak već mora biti usklađena sa modernim tehnologijama i trendovima

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Kandidati HDZ-a u V. izbornoj jednici predvođeni potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, nositeljem stranačke liste u toj izbornoj jednici, obišli su u ponedjeljak budući Informatički razvojni centar Fine u Vukovaru.

“Fina je napravila novu digitalnu strategiju za iduće petogodišnje razdoblje sa 52 inicijative koje planiramo realizirati u idućih pet godina”, kazao je predsjednik Uprave Fine Dražen Čović dodajući kako će vukovarski centar biti sedmi Finin razvojni centar u Hrvatskoj i trebao bi biti stavljen u funkciju početkom rujna ove godine.

Naveo je kako Fina zapošljava više od 300 inžinjera informatike i pogoni preko 150 razniih servisa kako za državu, tako i za bankarski sektor.

Foto: Đuro Karalić

Čović je također najavio kako Fina planira prijeći na agilni, brzi razoj kroz implementaciju svjetskih iskustava.

“Angažirali smo jednu veliku svjetsku kompaniju koja bi s nama radila ovaj novi razvoj. To je kompletna promjena paradigme”, naveo je Čović rekavši kako je Fini u interesu formiranje puno bržih proizvoda od sadašnjih.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija te nositelj liste HDZ-a u V. izbornoj jedinici Zdravko Marić ocjenio je kako je riječ o pozitivnoj priči te kako je obrazovanje izuzetno važno, a posebice spona između obrazovanja i tržišta rada.

“Tu Hrvatska ne smije nikako gubiti korak već mora biti usklađena sa modernim tehnologijama i trendovima. Fina se okreće i gleda kako se trendovi odvijaju i na taj način želi biti subjekt, a ne samo objekt cijele te priče”, naveo je Marić.

Foto: Đuro Karalić

Po riječima ministra državne imovine i 2. na listi, Maria Banožića, Ministarstvo državne imovine prati Finu u brojnim projektima, a na raspolaganju je i Gradu Vukovaru u čije je vlasništvo država već prenijela velik broj nekretnina.

“Tu smo da pomažemo i dalje jer je ovdje riječ o važnim procesima koji Hrvatskoj osiguravaju budućnost i tehnološki napredak”, kazao je Banožić.

Obilasku Fininog budućeg Informatičkog centra u Vukovaru nazočni su bili i 5. na listi, saborska zastupnica u prošlom mandatu Hrvatskog sabora Marijana Balić te 9. na listi, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.