Lutkarsko proljeće ponovno pred najdražom publikom

Foto: Zagrebačko kazalište lutaka

Nakon dvije godine online izdanja zbog epidemije COVID-19, Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji vraća se uživo na scenu te će mališani, a i oni nešto stariji, imati prigodu uživati u lutkarskim ostvarenjima i to od danas do 30 travnja.

Ovogodišnje, 27. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemsku županiju županije dovodi 19 kazališta iz Hrvatske i susjednih Mađarske i BiH, koja će odigrati ukupno 95 izvedbi predstava.

„Predstave gostuju u 5 gradova i u 21 općinskom središtu i još 8 mjesta u našoj županiji te u dva mjesta u bosanskoj Posavini, Orašju i Odžaku”, poručuje Slaven Nuhanović iz Umjetničke organizacije Asser Savus.

Svečanost otvorenja održana je u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima, a čast da otvori manifestaciju pripala je Zagrebačkom kazalištu lutaka s predstavom „Medo Đuro u vrtiću”.

Lutkarsko proljeće utemeljili su Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski centar UNIMA, Umjetnička organizacija Asser Savus te gradovi i općine s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Dobitnici nagrade “Zvonko Festini” na ovogodišnjem Lutkarskom proljeću su osječka glumica i lutkarica Areta Ćurković kojoj je pripala nagrada „Zvonko Festini” za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Čakovčanin Romano Bogdan kojemu je dodijeljena nagrada „Zvonko Festini” za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Također, u okviru Lutkarskog proljeća, u suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, provodi se natječaj „Tena i Tenica” za dramski tekst za djecu i mlade, a laureati zadnjeg natječaja su u kategoriji odraslih autora Tanja Radović iz Zagreba za tekst „Brundeša”, a u kategoriji osnovnoškolaca Zora Šarčević iz Popovače za tekst „Kuhinjski rat”. Nagrade „Tena” i „Tenica” bit će uručene u četvrtak, 28. travnja, u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a tom prilikom bit će i promocija strip albuma „Bez brkova” Davora Schunka, inače autora svih vizuala Lutkarskog proljeća.

Više na stranici: https://lutkarskoproljece.com/