Kršćani danas slave Badnjak, posljednji dan Došašća

Foto: tportal.hr/ tnative

Dan prije Božića nosi naziv Badnjak prema panju ili panjevima koji se na taj dan unose u kuću i stavljaju na ognjište, a neki taj naziv dovode u vezu s riječju bdjeti  jer se tada bdije pobožno iščekujući Kristovo rođenje. U nekim se  krajevima u kuću unosi jedan, a u nekima tri panja. Tri su panja simbol  Svetog Trojstva, a njihovim se žarom pripaljuju sve svijeće u kući.  Panjevima koji tinjaju obično bi se dodavalo malo hrane s blagdanskog  stola i vina koje se pilo. Vjerovalo se da će vatra velikih panjeva  donijeti dobro cijelom domu i svim ukućanima.

Slama se kao znak Božića održala znatno  duže od panjeva. Postavljala se pod stol uz zvukove božićnih pjesama. Na  slami se sjedilo i pričalo sve do odlaska na polnoćku, a često se na  njoj i spavalo. Danas se malo gdje u Hrvatskoj zadržala takva tradicija,  ali je ostao običaj postavljanja jaslica koje vjernicima približavaju  događaj Božića, rođenja Isusova. Najstarije se hrvatske jaslice nalaze  se u vrtnoj kapeli franjevaca na otočiću Košljunu uz otok Krk, koje je  načinio nepoznati majstor još u 17. stoljeću, a u kućama se jaslice  postavljaju tek od 19. stoljeća.

Kad se unese slama i badnjaci, započinje bdijenje. Domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić: Faljen Isus! Na dobro vam došla badnja večer! Na taj pozdrav slijedi odgovor: I s tobom zajedno! Negdje je pozdrav bogatiji sadržajem: Faljen vam bio Isus i Marija. Čestita vam Badnjica! Odgovor glasi: Čestita ti bila i duša, svitla obraza ko i do sada! U dijelu Slavonije čestitari na badnje veče ulaze u kuću i govore: Faljen Isus! Čestita vam badnja večer i Adam i Eva, a odgovara se: I vi živi i zdravi bili!

Na  Badnjak se u kuću unosi i kiti božićno drvce. U prošlosti je to bio  poganski običaj, ali ga kršćani prihvaćaju i to postaje tradicionalni  božićni običaj. Ukrašavanje božićnog drvca počelo je najvjerojatnije u  Njemačkoj u 17. stoljeću, a u Hrvatskoj se drvca počinju kititi u 19.  stoljeću, iako su se i prije toga hrvatski domovi oko Božića kitili  zelenilom, voćem, slasticama i svakojakim ukrasima koje su najčešće  djeca izrađivala.

Drvca su najčešće crnogorična, nekada  kićena jabukama, narančama, šljivama i kruškama, pozlaćenim orasima i  lješnjacima te slasticama od šećera i papira ili staklenim figurama ako  ih je tko imao. Usto, stavljani su papirnati lančići u bojama, zlatne i  srebrne niti te lampioni i svjećice koje su se palile u najsvečanijim  trenutcima. Danas se drvca ponegdje kite i puno prije samog Badnjaka, a  nalaze se u gotovo svakom domu, trgovačkom centru i na gradskim  trgovima, ukrašena modernim ukrasima i lampicama.

Iako Crkva ne propisuje post i nemrs na  Badnjak, narod se toga pridržava. Za ručak se tradicionalno sprema  bakalar ili neka druga riba.

Na Božić se često u prošlosti  odlazilo na tri mise, za početak na polnoćku, na Badnjak, na kojoj bi se  dočekao Božić, zatim na ranojutarnju misu zornicu, tzv. malu misu, gdje  se obično pričešćivalo, a na poldanicu ili velu misu odlazilo se po  danu.

Žene na Badnjak pripremaju bogati  božićni jelovnik, a ručak je na sam Božić svečan i bogat te za stolom  okuplja cijelu obitelj. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenke, kruh,  peciva i brojna druga jela. Poslije ručka odlazi se čestitati rodbini i  prijateljima. U prošlosti se činilo koledanje ili čestitarenje  pjevajući tradicionalne božićne pjesme, a čestitare bi se često  darivalo. Mladići su djevojkama kao tradicionalni božićni dar darivali  ukrašenu jabuku, tzv. božićnicu. Darivanje je i danas božićni običaj, iako danas djevojke ne bi bile oduševljene da im mladići poklanjaju jabuke!

Izvor: brodportal.hr