Kreće druga faza projekta ZAŽELI: Odobreno 87 projekata vrijednih 69,3 milijuna kuna – evo koji gradovi su prvi dobili sredstva

Foto: Pixabay/Claudia Peters

ZAGREB, Jedan od najpopularnijih EU projekata u zemlji – ZAŽELI – kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike, ide dalje, piše gradonacelnik.hr.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u utorak je donijelo prvu odluku o financiranju druge faze projekta za koju je ukupno osigurano 550 milijuna kuna. Natječajem objavljenim u veljači ove godine prvotno je bilo predviđeno 300 milijuna kuna, no zbog velikog broja prijava iznos je u dva navrata povećavan i dosegnuo je 550 milijuna kuna. U prvoj fazi za projekt je bilo osigurano oko milijardu kuna te je kroz 322 projekta zaposleno 6.000 dugotrajno nezaposlenih žena na poslovima brige i skrbi za 30.000 starih i nemoćnih korisnika.

Zeleno svjetlo i sredstva za nastavak projekta u utorak je tako dobilo 87 projekata čija je ukupna vrijednost 69,3 milijuna kuna. Većinu projekata prijavile su udruge i općine, a u ovoj tranši tek je deset gradova.

Najviše je – 5,2 milijuna kuna osigurao Grad Nova Gradiška, druga je Županja kojoj je odobren iznos od 5,1 milijun kuna, Grad Našice dobio je 5 milijuna, a Požega 4,6 milijuna kuna. Tu su još Grad Pakrac sa 3,2 milijuna kuna, Pleternica i Glina sa 2,7 milijuna, Lipik sa 2,6 milijuna kuna, Kutjevo sa 1,8 milijun i Grad Lepoglava sa 524 tisuće kuna.

Kako nam kažu u Ministarstvu, dosad je na natječaj prijavljeno 318 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 608,9 milijuna kuna, od čega su u 50 projekata prijavitelji ili partneri gradovi. Iz Ministarstva nisu najavili kad se može očekivati nova odluka o sufinanciranju, a tada očekujemo i veći broj gradova jer, kako smo već pisali, većina gradova koji su provodili ovaj projekt u prvoj fazi prijavio je i drugu.

‘Odluke o financiranje se donose sukcesivno za projektne prijedloge koji uspješno okončaju postupak evaluacije, sve do iscrpljenja financijske omotnice. Jučer objavljena Odluka o financiranju u iznosu većem od 69 milijuna kuna prva je Odluka o financiranju donesena o okviru predmetnog Poziva. Uzimajući u obzir važnost ovog Poziva za veliki broj lokalnih zajednica, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustav zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Posredničkim tijelom razine 2, ulaže znatne napore kako bi se vrlo brzo okončao postupak za što više zaprimljenih projektnih prijedloga te ubrzo očekujemo donošenje i daljnjih odluka o financiranju’, kažu u Ministarstvu.

Podsjetimo, u prvoj fazi najuspješniji su po povučenim sredstvima bili Grad Bjelovar (9,95 milijuna kuna), Slavonski Brod (9,94), Đakovo (9,7), Zabok (9,3), Valpovo (9,2), Split (8,3), Vukovar (7,4), Našice (7), Županja (6,7), Vinkovci (6,7), Nova Gradiška (6,6), Otok (6,3)…

Tko je sve i koliko sredstava dobio u ovoj ‘tranši’ pogledajte na linku.

Autor: gradonacelnik.hr/(M.P.D.)