Kod Šarengrada pronađen nalaz avarskog vojnika pokopanog sa njegovom sabljom

Foto: Ivan Matić

ŠARENGRAD, Na arheološkom lokalitetu Klopare, kod Šarengrada, arheolozi Gradskog muzeja Ilok pronašli su novih 18 avarskih groba koji datiraju iz 8. stoljeća. Avarski ostavi, koji su obitavali na tim prostorima tijekom dva stoljeća (6-8 stoljeća) pronađeni su tijekom ovogodišnjih arheoloških istraživanja. Prema riječima voditeljice arheoloških istraživanja Andree Rimpf, koja je i arheologinja u Gradskom muzeju Ilok, tijekom desetak dana istraživanja pronađeno je 18 avarskih grobova. Među njima su i tri u kojima su pokopani avarski konjanici sa svojim konjima. Ipak, najvredniji nalaz je avarski vojnik koji je pokopan sa svojom sabljom. Na kostima se vide i ostavi vojnoga pojasa.

„Sve to nam ukazuje da se radi o više rangiranom vojniku jer je pronalazak sablje u avarskim grobovima rijedak nalaz. Do sada u Hrvatskoj imamo desetak takvih nalaza. Pri tome je Gradski muzej Ilok treći muzej u Hrvatskoj po broju pronađenih avarskih predmeta“, rekla je Rimpf.

Prema njenim riječima arheološka istraživanja na ovome lokalitetu započela su prošle godine kada je pronađeno 45 avarskih groba. Ovogodišnja istraživanja nastavit će se još nekih desetak dana s tim da se planira i nastavak istraživanja iduće godine.