Kaznena prijava radi poziva na nasilje i mržnju putem društvenih mreža

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su jučer dovršili kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim hrvatskim državljaninom, koji boravi u  Vukovarsko-srijemskoj županiji, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe u pokušaju. Točnije, provedenim kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili sumnju da je osumnjičenik 4. veljače 2023. godine u Petrovcima razbio stakleni izlog jedne trgovine s namjerom da otuđi predmete iz nje, a kako nije uspio, samo je razbijanjem oštetio vlasnika i pobjegao s tog mjesta. Policija ga je izvidima pronašla te kriminalističkim istraživanjem utvrdila osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo Teška krađa – u pokušaju te će nadležnom državnom odvjetništvu protiv njega biti proslijeđena kaznena prijava.

Jučer, 21. veljače 2023. godine policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje na hrvatskim državljaninom iz Negoslavaca zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Javno poticanje na nasilje i mržnju. Naime, osumnjičenik je putem društvene mreže sa svog profila javnim objavljivanjem neprimjerenih poruka i komentara pozivao na nasilje i mržnju prema građanima određenih nacionalnih pripadnosti čime je ostvario obilježja tog kaznenog djela. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je tijekom protekla 24 sata evidentirala sedam prometnih nesreća. U četiri prometne nesreće (Vinkovci x3 i Nuštar) je zabilježena jedino materijalna šteta, dok u trima prometnim nesrećama (Vukovar, Mirkovci i Ivankovo) pet osoba je lakše tjelesno ozlijeđeno.