Kazališni i filmski klasik na sceni Joze Ivakića, premijerno izvedena “Staklena menažerija”

VINKOVCI, U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u subotu je premijerno izvedena drama Tennesseeja Williamsa “Staklena menažerija”, kazališni klasik koji je na scenu vinkovačkog teatra postavio redatelj Dražen Ferenčina.

Uz nezaobilaznog domaćeg glumačkog prvaka Vladimira Andrića i novopridošlu članicu vinkovačkog profesionalnog glumačkog ansambla Mateu Marušić, u ovoj glumački zahtjevnoj predstavi koja progovara o raspadu unutar američke obitelji Wingfield u prvoj polovici 20. stoljeća, glume još Areta Ćurković iz Osijeka, koju gledatelji dobro znaju po nizu prepoznatljivih i zapaženih uloga koje je ostvarila na filmskom platnu i malih ekranima i požeški slobodni glumac Ivan Vukelić.

Vođeni redateljskom palicom Dražena Ferenčine koji je već u nekoliko navrata surađivao s vinkovačkim kazalištem, glumci su vješto skakali iz scene u scenu za što su na kraju bili nagrađeni dugim pljeskom publike koja je ispunila dvoranu kazališta kako bi vidjela ovu dramu premijerno prikazanu u Chicagu 1944. godine, a godinu dana kasnije je dobila prestižnu nagradu “Kruga njujorških dramskih kritičara”. Nakon nje Tennessee Williams postao je jedan od najuglednijih američkih dramskih pisaca. Drama je pobrala i veliki uspjeh na velikom platnu te je snimljeno i nekoliko filmova.

“Staklena menažerija” na hrvatsku kazališnu scenu prvi put je postvaljena 1952. godine u tadašnjem zagrebačkom Malom kazalištu , kasnijem Dramskom kazalištu Gavella , u režiji Mirka Perkovića. Uloge su tumačili legende hrvatskog glumišta Bela Krleža, Irena Kolesar te Zvonko Strmac i Drago Krča.

Druga je to ovosezonska premijera Gradskog kazališta Joze Ivakića koje je početkom rujna publiku nasmijalo komedijom “Boeing, Boeing” Marca Camolettija u režiji Nine Kleflin.