Jelena Miškić razriješena s mjesta ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kako se najavljivalo ali i očekivalo na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća razriješena je s mjesta ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. Za smjenu Miškić glasali su vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Željko Sabo, vijećnici HDZ-a bili su protiv dok su vijećnici SDSS-a i DSS-a bili suzdržani. Poslije smjene Miškić je novinarima u izjavi rekla kako je to i očekivala te da je ta točka dnevnog reda pokazala kakva demokracija vlada u Vukovaru. Posebno je istaknula kako njoj, koja je na mjestu ravnateljice bila sedam godina, nije dozvoljena do govori i kaže svoju stranu kao i da su vijećnici materijale dobili neposredno prije same sjednice ta da ih samim tim nisu imali prilike pročitati.

„Sve ovo je politički pritisak Željka Saboa preko predsjednika Upravnog vijeća Gorana Bošnjaka, a pod paskom gradonačelnika Ivana Penave i Domovinskog pokreta. Sve ovo daje opravdanu sumnju da je ovo osveta za redoviti otkaz kćerki Željka Sabe koji je dobila prema sili zakona. Do svega je došlo jer je Vanja Sabo, kći Željka Sabe, dobila otkaz po sili zakona“, rekla je Miškić.

Govoreći o događanjima u Gradskoj knjižnici kazala je kako je ona 11 mjeseci bila žrtva mobinga i raznih pritisaka te da je u travnju ove godine, dijelom i radi toga, doživjela i moždani udar. Napomenula je i kako je o svemu izvješteno i Ministarstvo kulture kao i MUP koji su već započeli s određenim izvidima. Goovreći o svome radu kazala je kako ima uavršena dva fakulteta, govori tri strana jezika i 22 godine radi ovaj posao. Pozvala je i sve druge žene i muškarce, a koji se suočavaju s sličnim problemima, da budu hranri i izađu u javnost.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar istakao je kako brinu medijski istupi koji su išli od ravnateljice da se na nju vrši politički pritisak kako bi radila protuzakonito i protivno nalazu Državnog inspektorata.

„Raspolažemo s informacijama kakvo je stanje u knjižnici te mislimo da bi bilo pametnije da se pričeka da dođu pravorijek nadležnih institucija. Bojim se da je ovo politički progon koji nam se desio i krajem prošle godine kada je na isti način smijenjen direktor Tehnostana“, rekao je Mažar. 

Iznoseći svoju stranu priče prozvani predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo kazao je kako je bio iznenađen i šokiran s neistinama koje su iznesene te da mu nije jasno da se netko ne uplaši zakona za izgovorenu riječ. Najavio je i podizanje tužbe, a isto očekuje i od prozvanih članova Upravnog vijeća.   

„Radi se o prijedlogu Upravnog vijeća u kojemu redom sjede fakultetski obrazovani ljudi koji su analizirali rad Gradske knjižnice i ravnateljice te donijeli odluku kakvu su donijeli. Ravnateljica je u okviru svoga posla kojega je radila i nepravilnosti koje je učinila pronašla jednu situaciju te mojoj kćerki, koja je radila u knjižnici 15 godina, i napravila problem iako svih tih godina nikome nije bila problem. Sramotno je da to netko čini“, rekao je Sabo.