Izložbom kazališnih plakata počeo Festival glumca

VINKOVCI, Otvorenjem Trijenalne izložbe najboljih kazališnih plakata postavljene u predvorju Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima, u petak je započeo 23. festival glumca na kojem će do 21. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije biti  izvedeno 18 predstava koje je za Festival odabrao izbornik Enes Kišević.

Odlukom Ocjenjivačkog suda u kojem su se nalazili Zdravko Dvojković, Branka Hlevnjak i Dubravko Mataković najboljim je ocjenjena serija plakata Kazališta “Gavella” iz Zagreba koje je izradio, na Festivalu glumca već nagrađivani dizajner Vanja Cuclić.

“Posebnost Trijenalne izložbe plakata je što sadržava ne jedan nego cijeli nz “Gavellinih” plakata uz pomoć kojih možemo pratiti kazališnu produkciju toga kazališta od 2014. do predzadnje premijere “Kao na nebu” i vidjeti kako raste njihov dizajn i kako Vanja Cuclić prati predstave i prilagođava vizualni koncept autoru i cijeloj predstavi”, kazala je voditeljica odnosa s javnošću 23. festivala glumca, Frana Marija Vranković.

Po njezinim riječima, na natječaj za najbolji kazališni plakat pristiglo je pedesetak plakata iz hrvatskih kazališta. Ocjenjivački sud pohvalio je plakate za predstavu “Dobitnik” zagrebačkog kazališta “KNAP” i “Hinkemann” Zagrebačkog kazališta mladih.

Svečanost otvorenja Festivala glumca održat će se u subotu, 14. svibnja u Županji, ovogodišnjem gradu domaćinu Festivala. Nakon svečanosti otvorenja bit će izvedena predstava Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK Split “Priče iz Vukovara” po tekstovima Siniše Glavaševića, i izvedbi mladog glumca Pere Eranovića.

ĐURO KARALIĆ