Izložba u Dvorcu Eltz: Sjećate li se Vukovara 1991.?

Foto: Đuro Karalić

“Sjećate li se Vukovara 1991.?” naziv je izložbe otvorene danas u vukovarskom Dvorcu Eltz u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..

Riječ je o multimedijalnoj izložbi fotografija i video zapisa iz arhiva Gradskog muzeja Vukovar koji svjedoče o Vukovaru prije i nakon Domovinskog rata te dosadašnjim obilježavanjima Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

“Nažalost, mi mlađa generacija ne znamo puno o Vukovaru prije rata i stoga su ovakve izložbe iznimno važne kako bi se upoznali i s tim Vukovarom, koji ne pamtimo. Drago mi je vidjeti da su ovdje izloženi i plakati svih dosadašnjih obilježavanja Dana sjećanja, pa i u progonstvu, a na tu temu uskoro bi iz tiska trebala izaći i monografija”, kazala je pročelnica ureda gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić, koja je izložbu i otvorila.

Predstavljajući izložbu, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić kazala je kako se izložbom “Sjećate li se Vukovara 1991.?” Vukovarci nastoje prisjetiti Vukovara kakav je nekada izgledao, uoči ratne agresije, ali i svega onoga što se s Vukovarom događalo tijekom rata.

“Bio je to grad s bogatom kulturnom baštinom, sa ulicama kojima su šetali sretni ljudi. No, ta ista 1991. donijela je potpunu suprotnost, početak Domovinskog rata i razaranje grada Vukovara Ti isti spomenici postaju ruševine, ljudi na ulicama nema, ili su pali kao žrtve agresije ili su završili u progonstvu”, kazala je Ružica Marić.