Izložba povodom 790. godina od kako je Vukovar dobio status slobodnog kraljevskog grada

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom obilježavanja 790 godina od dobivanja statusa slobodnog kraljevskoga grada na vukovarskom korzu danas je postavljena izložba koja prikazuje razvoj Vukovara od prapovijesti do danas. Izložbu činili 16 slika postavljenih na 8 panoa na kojima je prikazana bogata kulturno – povijesna baština Vukovara kao i Vukovar danas.

„Izložbom se želi  pokazati ljepota i vrijednost kulturne baštine te bogata povijest grada Vukovara. Od 1231. godine kada je herceg Koloman Vukovaru dao status slobodnog kraljevskog grada, Vukovar je u svom povijesnom razvoju uvijek bio sjedište cijelog prostora i županije.  Nastao je na temelju jedne bogate arheološke priče, a raspon povijesnog razvoja Vukovara govori o vrlo bogatoj povijesnoj prošlosti, kao obrtničkog, trgovačkog i prosvjetnog središta. Godine 1745. Vukovar je postao sjedište Srijemske županije, a danas je sjedište Vukovarsko – srijemske županije“, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara Ruža Marić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava pozvao je sve Vukovarce i posjetitelje Vukovara da pogledaju izložbu i pri tome nauče nešto o povijesti našega grada.

„Grad Vukovar je treći grad u Hrvatskoj koji je dobio status slobodnog kraljevskog grada, a danas se jedino Varaždin može pohvaliti sa starijim statusom. Kroz povijest je vidljivo značenje koje je naš grad oduvijek imao. Od ruševina smo stvorili lijep i prepoznatljiv grad i simbol. Kroz povijest Vukovar je prošao kroz brojne nedaće i teškoće ali su Vukovar i Vukovarci uvijek bili otvoreni i pronaći najbolji put da iz raznih nevolja izađemo kao pobjednici“, rekao je Penava.

Direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić rekla je kako je izložba postavljena upravo u ovom terminu kada se u gradu održava i 15. Vukovar film festival i za kada je najavljen dolazak nekoliko kruzera sa turistima tako da se očekuje više posjetitelja.

Izložba je postavljena u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Gradskom knjižnicom Vukovar i TZ grada Vukovara. Biti će postavljena do nedjelje, 29. kolovoza.