Iz EU fondova osigurano 6 milijuna kuna namijenjenih projektima za pomoć braniteljima Vukovara

Projekt skrbi za branitelje
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kroz natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ Vukovarska razvojna agencija VURA, braniteljske udruge i Grad Vukovar osigurali su 5,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.Riječ je o projektima Briga o hrvatskim braniteljima grada Vukovara (1.995.998.20 kn), Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima (1.871.105,59 kn) te Pomoć u kući za hrvatske branitelje Vukovara (1.942.628,60 kn), koji će omogućiti zaposlenje 23 osobe u iduće dvije godine. Udruge koje sudjeluju u projektima su Udruga „Braniteljice Domovinskog rata RH“, Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

„Svrha projekta je unaprjeđenje kvalitete života socijalnim i motivacijskim potporama kroz radnu, sportsku i relax terapiju te pomoć u kući hrvatskim braniteljima koji su u potrebi. Iznimno smo zadovoljni činjenicom s ovim rezultatima, a o kolikim sredstvima se radi dovoljno govori i činjenica da je u gradskom proračunu u godini dana za braniteljske udruge osigurano 200-250 tisuća kuna“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Direktorica VURA-e Vedrana Žilić istaknula je kako će se kroz projekte ne samo zaposliti 23 osobe nego će se gledati i da se alati, potrepštine i sve drugo nabavlja upravo u Vukovaru. Prema njenim riječima tijekom provedbe projekta zaposleni će voditi brigu o braniteljima u potrebi, sređivati kuće, voditi kod liječnika, ići u kupovinu. Uz to biti će provođene radne i psiho terapije, neke aktivnosti će se provoditi i na bazenu, a dio branitelja i obitelji ići će i na more. Biti će kupljena i dva vozila. Ukupno će ovim projektom biti obuhvaćeno 150 vukovarskih branitelja i njihovih obitelji.