Ivana Mujkić: Tražimo transparentan i precizan popis stanovništva kako bi znali točan broj stanovnika. U Vukovaru živi oko 18 posto Srba

Foto: Ivan Matić

kako bi znali koliko ljVUKOVAR, Ivana Mujkić, zamjenica predsjednika političke stranke „Ivan Penava – nezavisna lista“ danas je na konferenciji za novinare pozvala sve koji sudjeluju u popisu stanovništva da predstojeći popis provedu transparentno, jasno i precizno.

„Ne želimo reagirati poslije popisa stanovništva nego apelirati unaprijed jer je svima cilj da se popis obavi transparentno i da svi Vukovarci zaslužuju točnu brojku. Imamo priliku vidjeti da je krenula kampanja, da određene političke stranke koriste taj popis. Nitko od političara ne želi Vukovaru više dobra od onih koji ovdje žive.  Popis stanovništva 2011. godine nije dao točne brojke stanovnika Vukovara, Hrvatska je dvije godine kasnije svjedočila neredima u gradu kada su razbijanje dvojezične ploče i kada je dolazilo do sukoba sa policijom“, rekla je Mujkić.

Dodala je kako su na prošlom popisu stanovništva popisivani ljudi na adresama koje ne postoje i gdje je bilo prijavljeno i po 20 osoba. Tvrdi da nije objavljen niti kontrolni popis  iako je trebalo da bude.

„Puno toga je ostalo nedorečeno, nejasno i netočno. Stoga želimo da se sve to ispravi ove godine kako bi znali koliko Vukovar zaista broji stanovnika i da svatko ostvari svoja prava na osnovu stvarnog broja građana. Popis iz 2011. godine pokazao je da u Vukovaru živi nešto manje od 28.000 stanovnika ali i da se realna brojka stanovnika kreće oko 20.000. Isti taj popis pokazao je i kako u Vukovaru živi 34,87 posto Srba. Prema broju djece po vrtićima i školama u Vukovaru danas živi oko 18 posto Srba, odnosno gotovo duplo manje nego 2011. godine“, rekla je Mujkić.