Istraživanje: Ako je previše vruće, ventilatori mogu biti ubojiti

Foto: Pixabay/catcher3331

Vrlo često, pogotovo među starijim naraštajima koji nisu odrasli uz klima-uređaje, čujemo kako duži boravak pod takvim napravama nije dobar za zdravlje i kako su mnogo sigurniji dobri stari ventilatori koji nikada nisu nikome naškodili.

No, je li to uistinu točno, odnosno jesu li ventilatori u svim prilikama dobri za nas? Naravno, mogu nam naštetiti ako stavimo prst među propelere ili ako ga usred zime smjestimo da puše direktno u nekoga tko, recimo, u tom trenutku, ima upalu uha ili grla. No, vjerojatno su sasvim bezopasni pri ljetnim vrućinama, zar ne?

Krivo. Tada, prema jednoj metastudiji, mogu biti opasni po naše zdravlje, pogotovo ako temperature prelaze 35 stupnjeva Celzijevih.

Naime, prema preglednoj studiji Cochrane kolaboracije, odnosno istraživanju u kojemu su sve relevantne studije na tu temu sustavno identificirane i ocijenjene, trebamo biti pažljivi i svjesni rizika prilikom uporabe ventilatora pri toplinskim valovima.

Ventilator i toplinski valovi  

Toplinski valovi su izuzetno vruće vremenske prilike, a zbog globalnog zatopljenja, velika je vjerojatnost da će se sve češće pojavljivati tijekom ljetnih mjeseci diljem cijele Europe, ali i na drugim mjestima na svijetu.

Mnogi prilikom toplinskog vala pribjegnu korištenju ventilatora kako bi smanjili njegov štetni učinak. Ventilatori, za razliku od klima-uređaja, ne hlade okolni zrak, no mogu usmjeravati hladniji zrak izvana i tako nas ohladiti.

Kada su temperature niže od 35°C, ventilator uspješno povećava naš gubitak tjelesne topline, odnosno uspješno nas rashlađuje. No, pri višim temperaturama, rad ventilatora bi zapravo mogao doprinijeti povećanju tjelesne topline.

“Iako je jasno da nas ventilatori rashlađuju kada su temperature između 20 i 30°C, mnogo je manje poznato koliko su oni štetni za naše zdravlje i povećavaju li  ili smanjuju šanse ljudi da prežive ekstremne vrućine. Kako bismo to istražili, napravili smo pregled određenog broja studija na tu temu, a rezultati sugeriraju potrebu za oprezom, osobito kada su temperature više od 35 stupnjeva Celzijevih“, rekao je voditelj studije Mike Clarke.

Što se događa s ventilatorima na visokim temperaturama?

Kako bismo odgovorili na pitanje zašto ventilatori mogu postati opasni po naše zdravlje pri visokim temperaturama, moramo ukratko podsjetiti kako oni zapravo funkcioniraju. Oni nas rashlađuju i služe kao spas pri ljetnim temperaturama jer dovode hladniji zrak izvana i puhanjem ubrzavaju isparavanje znoja, čime pridonose gubitku tjelesne topline.

No, kada temperature prijeđu 35 stupnjeva, ventilator može zagrijati naše tijelo jer prema nama usmjerava izuzetno topao zrak.

“Da, ventilator nas u nekim prilikama može zagrijati. To je zbog toga što pri visokim temperaturama prema nama tjera topli zrak. Slična stvar se događa u pećnicama, kada, kako bismo brže spremili jelo, prebacimo s obične funkcije na ventilator“, objasnio je Mike Clarke.

Opasnost od dehidracije

S obzirom na to da puhanje ventilatora ubrzava isparavanje znoja s našeg tijela, pretjerani boravak pred ventilatorom može uzrokovati i dehidraciju, pogotovo ako pritom ne pijemo dovoljno vode kojom bismo nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Stručnjaci zato upozoravaju da prilikom korištenja ventilatora pripazimo na starije ili vrlo mlade osobe koje nam možda ne mogu dati na znanje da se loše osjećaju ili da su dehidrirale.

Tko su rizične skupine?

Britanska državna agencija Public Health England preporučuje korištenje ventilatora ako je temperatura ispod 35°C. Upozorava da ventilator ne bi smio prilikom korištenja biti usmjeren direktno u tijelo i da korisnici trebaju piti dovoljno tekućine kako bi izbjegli dehidraciju.

Ovo pogotovo vrijedi za ljude koji su ranjiviji na učinke visokih temperatura, kao što su starije osobe koje se ne mogu toliko ohladiti znojenjem ili povećanim protokom krvi kroz kožu.

Premali broj istraživanja

Kada je Cochrane kolaboracija odlučila istražiti i analizirati studije koje se bave tom temom, znanstvenici su, nakon što su pregledali tisuće članaka, bili pomalo razočarani relativno malim brojem kvalitetnih studija koje bi im omogućile da pouzdano odrede učinke korištenja ventilatora na naše zdravstveno stanje.

“Unatoč tome, nismo naišli ni na jednu studiju koja bi promijenila naš zaključak da su koristi i štete prilikom korištenja ventilatora tijekom toplinskih valova neizvjesni te da postoji rizik da bi korištenje ventilatora prilikom tog perioda moglo povećati broj smrtnih slučajeva“, zaključio je Mike Clarke.

Izvor: index.hr/T.J.D.