IN MEMORIAM: Preminula Ivana Iskra-Janošić

Foto: mdc.hr

VINKOVCI, U povodu smrti poznate vinkovačke i hrvatske arheologinje, muzejske savjetnice Ivane Iskre-Janošić, koja je u četvrtak preminula u 76. godini života, knjiga žalosti bit će od ponedjeljka otvorena u Gradskom muzeju Vinkovci, čija je Ivana Iskra-Janošić bila i dugogodišnja ravnateljica, a istoga dana, nakon pokopa, održat će se i komemoracija u spomen na uglednu arheologinju.

Ivana Iskra Janošić rođena je 1942. u Dugoj Resi, a realnu gimnaziju završila je u Prijedoru (BiH), nakon čega je upisala jednopredmetni studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1965. i iste se godine zaposlila na Arheološkom institutu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je radila do 1968., kada je preuzela poslove kustosice u Gradskome muzeju Vinkovci. Tijekom rada napredovala je do zvanja muzejske savjetnice. Radeći kao kustosica, obavljala je i poslove direktorice Gradskog muzeja Vinkovci u razdoblju od 1970. do 1991. godine.

Za vrijeme svog dugogodišnjeg rada u svojstvu voditeljice obavljala je arheološka istraživanja na antičkim lokalitetima u Pakoštanima i Mulinama (na Ugljanu), u Vučedolu i Bapskoj, na srednjovjekovnim lokalitetima Borinci, Meraja i Vinkovci te sva veća iskopavanja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Za svoj rad odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Nagradom za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije.

Gradski muzej Vinkovci u studenom prošle godine organizirao je stručni skup koji je dijelom bio posvećen i Ivani Iskri-Janošić u prigodi njezinih 75 godina života, a o kojoj su tada biranim riječima govorile njezine kolege Boris Kratofil, Hrvoje Vulić, Anita Rapan Papeša, Aleksandar Durman te Marina Miličević-Bradač i Zrinka Šimić-Kanaet.

“Upravo se Ivana Iskra-Janošić izborila za proglašenje zaštićene arheološke zone u Vinkovima te su tako Vinkovci danas jedan od gradova u Hrvatskoj koji ima tu vrstu zaštite. Dogodilo se to 1982. godine na temelju njezinog inzistiranja i rada. Inače, Ivana Iskra-Janošić iznimno je zadužila vinkovačku i hrvatsku arheologiju. Međutim, zbog bolesti, nije mogla biti sa nama”, kazao je tada kustos Arheološkog odjela vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić.