U Iloku se proizvodi nesmrzavajuća vanjska slavina koja radi i na polarnim hladnoćama

Foto: IWT

ILOK, Suočen s problemima koji su se svake zime pojavljivali nanovo iločki inovator Marko Krtić je napravio nesmrzavajuću vanjsku slavinu. Tako je 2013. godine napravio prototip slavine koja je i u praksi pokazala da njegova slavina radi i na debelim minusima. Tvrdi kako slavina koju je napravio, a koja je ušla i u serijsku proizvodnju, može raditi normalno i na minus 100 stupnjeva Celzijusa. Govoreći o svojoj slavini Krtić kaže kako je ona dužine 165 centimetara i da se sastoji od nekoliko desetaka dijelova koji joj omogućuju da se ne smrzava uslijed hladnoća.

„U sebi ta slavina nema nikakvih grijača  nego je opremljena hidromehaničkim sustavom. Princip je takav da ona sve vrijeme može normalno raditi ali kada se temperatura spusti na plus 2C sustav slavine to prepoznaje i aktivira se zimski način rada na način da poslije korištenja slavina ispusti dio vode u drenažu koja je izložena smrzavanju“, rekao je Krtić dodajući kako je slavina napravljena od materijala inox tako da ne hrđa vremenom.

Nesmrzavajuća vanjska slavina je patentirana i zaštićena i kao takva je jedinstven proizvod ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu. Kako bi krenuli u serijsku proizvodnju Krtić je zajedno s poslovnim partnerom Joškom Radanovićem 2015. godine pokrenuo tvrtku IWT koja se, između ostaloga, bavi i proizvodnjom ovih slavina. Radanović kaže kako su krenuli od nule ali i da sada slavine proizvode za hrvatsko tržište. Može ih se vidjeti u nizu hrvatskih gradova gdje su normalno radile sve ovo vrijeme polarnih hladnoća. Najavljuje i kako planiraju s svojom „iločkom slavinom“ pokriti što veći dio Europe.