Ilok: Odavanjem počasti poginulim crvenoarmejcima, označen završetak obnove parka

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Odavanjem počasti vojnicima i časnicima Crvene Armije poginulima kod Iloka u zimu 1944. godine, u tome je gradu označen završetak projekta uređenja parka na Trgu sv. Ivana Kapistrana i spomen obilježja za 1067 vojnika Crvene Armije, koliko ih je, kako se procjenjuje, poginulo u oslobodilačkim akcijama II. svjetskog rata na iločkom području.

Uređenje parka i spomen obilježja s kosturnicom je s 200.000 kuna financiralo veleposlanstvo Ruske federacije u Republici Hrvatskoj u ime kojega je vijenac položio i svijeću zapalio veleposlanik Anvar Azimov. Počast stradalima odala je i iločka gradonačelnica Marina Budmir te vukovarsko-srijemski zamjenik župana Đorđe Čurčić.

“Drago mi je da i 74 godine nakon pogibije vojniak i časnika Crvene Armije obilježavamo stradanje tih ljudi koji su dali svoje živote kako bi se oslobodilo ovo područje”, rekla je Marina Budimir.

Molitvu za poginule vojnike i časnike Crvene armije molio je arhiepiskop bečki i budimpeštanski Antonij, rukovoditelj Uprave za inozemne ustanove Moskovskog Patrijarhata Ruske pravoslavne crkve.

“Ovo je, ne samo počast poginulim vojnicima, nego i Gradu Iloku, prema kojem mi gledamo s velikim poštovanjem. Još jednom zahvaljujem stanovnicima i vodstvu grada Iloka, što se brinete o našoj zajedničkoj povijesti“, poručio je veleposlanik Anvar Azimov.

 

Pjesme na ruskom jeziku izvela su djeca iz Udruge ruskog govornog područja „Kalinka“ iz Čakovca, a svečanosti su nazočni bili i učenici iločke Osnovne škole Julija Benešića.