I Grad Otok donio mjere pomoći poduzetnicima i građanima

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Prvi set mjera pomoći gospodarstvenicima i građanima u krizi zbog korone donešen je i u Gradu Otoku, čije Gradsko vijeće je u petak održalo prvu elektronsku sjednicu u povijesti grada.

‘Mjere se odnose na područja iz djelokruga rada Grada Otoka na koje oni kao JLS možemo utjecati, Vjerujemo da kombinacijom mjera koje donosi Vlada RH i naših mjera možemo pomoći u poslovanju poduzetnika. S obzirom na utjecaj epidemije na poslovanje koje se mora odvijati i u ovakvim uvjetima žurno smo putem elektronske sjednice Gradskog vijeća donijeli odluku o mjerama pomoći kako bi se što prije moglo početi s primjenjivanjem’, ističu iz gradske uprave, prenosi gradonacelnik.hr.

Usvojene mjere su:

1. Obustavlja se od primjene provedba obveza iz Programa poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva na području  Grada Otoka za razdoblje od 2018.- 2020. (Mjera1.1.: Potpore za otvaranje novih radnih mjesta, novo zapošljavanje i samozapošljavanje) i Programa poticanja zapošljavanja u poduzetništvu, obrtništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Otoka za razdoblje od 2019.- 2020. za pravne i fizičke osobe koje obavljaju neku od gospodarskih djelatnosti čiji se rad obustavlja ili ograničava mjerama Stožera Civilne zaštite RH za proglašeni period obustave rada.

Ova mjera se odnosi na Programe kojima  Grad Otok sufinancira plaću novozaposlenih djelatnika na period 3 godine. Obustava se odnosi na one poduzetnike koji ne mogu obavljati svoju djelatnost te po završetku obustave rada mogu nastaviti koristiti odobreno sufinanciranje od strane grada Otoka.

2.Odobrava se potpuno oslobađanje obveze plaćanja komunalne naknade za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020.godine poduzetnicima — pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju neku od gospodarskih djelatnosti čiji se rad obustavlja ili ograničava mjerama Stožera Civilne zaštite RH.

3.Obveznici plaćanja zakupa oslobađaju se obveza plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Otoka i javne površine, za proglašeni period obustave rada.

4.Za vrijeme  obustave redovitog  rada vrtića Pupoljak u razdoblju od  16. 03. 2020.g. do obustave mjere, roditelji koji neće koristiti usluge vrtića (deżurstvo) oslobađaju se obveze plaćanja cjelodnevnih i poludnevnih programa ranog i predškolskog odgoja.

5.Grad Otok nastavlja sufinanciranje mjesečne cijene redovitog rada vrtića za djecu s područja grada Otoka koja pohađaju vrtiće izvan grada Otoka u iznosu u kojem je Grad Otok i dosada sufinancirao mjesečnu cijenu vrtića uz uvjet da početkom redovitog     rada vrtića djeca nastave koristiti uslugu redovitog rada vrtića

6.U narednom razdoblju od 6 mjeseca obustavlja se pokretanje postupaka prisilne naplate  potraživanja Grada Otoka, osim u slučajevima nastupa zastare potraživanja u tom periodu.

Za sada je ovo prvi paket mjera te ovisno o razvoju situacije i potencijalnih problema koji će nastajati Grad će svakako razmisliti o pripremi novih mjera, poručuju iz otočke gradske uprave.