HSP AS zatražio obustavu isplata 2,7 milijuna kuna školama koje djeluju u općinama s većinski srpskim stanovništvom

Foto: hspas-bpz.com

VINKOVCI, Predsjednik HSP AS i vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije Hrvoje Niče zatražio je na danas održanoj sjednici Skupštine obustavu isplate 2 milijuna i 750 tisuća kuna za tekuće troškove osnovnim školama u općinama s većinski srpskim stanovništvom zbog, kako je naveo, nepoštivanja hrvatskih zakona.

Naime, temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju uosnovnoj i srednjoj školi koji je stupio na snagu početkom kolovoza 2018. godine, sve škole imale su obvezu u roku od 6 mjeseci uskladiti svoje statute sa Zakonom, a navedene škole isto nisu učinile, pojasnio je Niče. Riječ je o školama u Borovu, Boboti, Trpinji, Negoslavcima, Markušici i Bršadinu.

“Na današnjoj sjednici, Županijska skupština dala je suglasnost izmjenama svih statuta iz pristiglih 35 škola, no škole u Borovu, Boboti, Trpinji, Negoslavcima, Markušici i Bršadinu nisu dostavile sa Zakonom usklađene Statute čime su pokazale kako ne poštuju zakon Republike Hrvatske. Imajući u vidu činjenicu kako je ostalih 35 škola koje djeluju na području s većinskim hrvatskim, ali i mađarskim stanovništvom bez velike buke uskladilo svoje statute, očigledno je kako iza ovakvog poteza navedenih škola stoji političko djelovanje SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća, a o stvarnim razlozima ovog poteza, po njihovom starom običaju, upoznat će nas naknadno”, navodi se u priopćenju HSP AS iz koje od ministrice Blaženke Divjak traže da u navedene škole pošalje inspekcije kako bi se utvrdila odgovornost ravnatelja za nepoštivanje zakona.

“U konačnici, svakako je zanimljivo povući paralelu s činjenicom kako su se po pitanju tzv. uvođenja dvojezičnih natpisa u Podunavlju politički predstavnici Srba čvrsto borili za primjenu Zakona, a u ovakvim primjerima negiraju obvezu primjene tehničkih zakonskih rješenja na području u kojem djeluju”, zaključio je Hrvoje Niče.