HRV žestoko osuđuje perfomans Foruma mladih SDP-a Vukovar

VUKOVAR, Iz Hrvatskog radija Vukovar (HRV) osudili su u subotu navečer perfomans koji su u dopodnevnim satima izveli članovi Foruma mladih SDP-a Vukovar na način da su na ulazna vrata HRV-a i preko ploče s imenom te radijske postaje nalijepili natpis “Dosta je bilo vaše cenzure“.

Članovi Foruma mladih SDP-a Grada Vukovara tim su činom iskazali nezadovoljstvo radom HRV-a kojega optužuju da “otkada imamo novu garnituru vlasti da niti jedna politička opcija osim vladajuće, nije dobila svoj prostor u eteru HRV-a i na stranicama Vukovarskih novina“.

„Mediji bi trebali imati posredničku ulogu u političkim sadržajima i informacijama, ulogu kritičkog odnosa spram vlasti i trebali bi djelovati kao korektiv. Međutim, oni su odavno prestali biti neutralna tehnologija političke komunikacije ili političkog nadmetanja pa su danas samo dio političkih i interesnih odnosa vladajuće strukture“, pojasnili su iz Foruma mladih vukovarskog SDP-a.

Iz HRV-a im pak poručuju kako “politiku možda mogu pokušati krojiti, ali ne i uređivačku politiku HRV-a”.

“Netočna je činjenica da vam HRV ne pruža pristup u medijski prostor, tim više jer se svi novinari i urednici naše medijske kuće vode novinarskim profesionalnim i etičkim kodeksom. Međutim, uz sve dužno poštovanje, dopustit ćete nam da mi – novinari i urednici samostalno odlučimo koje su nam vijesti zanimljive, a koje ne. Dopustit ćete nam i odluku o tome što ćemo objaviti i u kojem obliku, kao i to preko koje ćemo platforme neku vijest objaviti. (Putem radija, portala hrv.hr ili Vukovarskih novina). Dopustit ćete nam i to da samostalno odlučujemo o tome koga ćemo ugostiti, u programu i kojim povodom, jer sve ostalo bio bi udar na slobodno novinarstvo, slobodu govora, a potom i na demokraciju o kojoj govorite”, navodi se u priopćenju Uredništva HRV-a.

U podužem piropćenju Uredništva HRV-a prijašnjoj vlasti u gradu Vukovaru, dok je gradonačelnik bio Željko Sabo (SDP), zamjera se ignoriranje potreba HRV-a te pokušaj prodaje radijske postaje dok se perfomans Foruma mladih SDP-a Vukovar kvalificira kao udar na ” jedan od temelja stvaranja slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske”, pa i kao “udar na Hrvatsku”.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Ivan Matić