Hodnici Tehničke škole Nikola Tesla uskoro će biti tematski oslikani

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Do prije par godina Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara bila je gotovo ruševina u kojoj su učenici sjedili u jaknama, jer nije bilo grijanja, ili pak nisu mogli disati koliko je bilo vruće unutra. Prozori su bili zakovani, sanitarni čvorovi neispravni, oprema zastarjela, kabineti u rasulu… Nakon obnove, koja je završena 2013. godine, ova škola dobila je sasvim novi izgled. Sada je to moderno opremljena i uređena škola koju trenutno pohađa 404 učenika. Za nekoliko tjedana unutrašnjost škole biti će dodatno uređena s čime će ova škola postati jedinstvena u Vukovarsko-srijemskoj županiji pa i cijeloj Hrvatskoj. Naime, dvojica umjetnika, Saša Kunić (30) i Nikola Varenica (32) prije nekoliko dana započeli su s oslikavanjem zidova unutrašnjosti škole.

„Sve zidove hodnika u školi tematski ćemo oslikati. Krenuli smo od dijela škola gdje se predaju jezici i gdje se nalazi školska knjižnica gdje smo oslikali knjige, osobe koje čitaju… Tako ćemo, u zavisnosti od predmeta i kabineta, oslikati u druge hodnike“, kaže Kunić koji je i sam pohađao ovu školu.

Pojašnjava i kako je do cijeloga projekta došlo sasvim slučajno ali da se isti veoma svidio ravnatelju škole koji je i predložio da se oslikaju svi hodnici. Prema njegovim riječima svaka od slika koja je do sada napravljena ili će tek biti napravljena rezultat je dogovora učenika i profesora s samim umjetnicima. Posebno se raduje tehničkom i elektro dijelu škole gdje će oslikavati robote, epruvete…

„Za neke od sami pravimo skice dok neke skidamo s interneta. Radimo s akrilnim bojama, a u planu nam je i da ih pređemo s posebnim sprejevima koji osiguravaju da slike budu trajnije pri čemu bi se mogle i premazati. Napravit ćemo nekih 50-ak slika u cijeloj školi“, rekao je Varenica.