HDZ i dalje najjača politička stranka u Hrvatskoj, slijede SDP i Možemo

Foto: lokalniizbori.com

ZAGREB, RTL televizija objavila je danas novi CRO Demoskop koji pokazuje trenutačni rejting političkih stranaka kao i najpozitivnije i najnegativnije političare. Prema tim rezultatima HDZ je i dalje prvi izbor građana Hrvatske ali je interesantno i kako je vladajuća stranka po prvi put u padu u posljednjih četiri mjeseca. HDZ tako sada ima potporu 27,1 posto građana u odnosu na 27,3 posto od prošlog mjeseca. U padu je i SDP kojega u kolovozu bira 16,1 posto građana. Možemo je na trećem mjesecu s 10,6 posto podrške građana, Most ima 8,4 posto dok Domovinski pokret peti mjesec za redom raste i sada ima podršku od 5,8 posto. Interesantno je da neodlučeni čine čak 17,8 posto ispitanih.  

Najpozitivniji političar je predsjednik Zoran Milanović sa 16,8 posto podrške dok drugo mjesto drži premijer Andrej Plenković s podrškom od 16 posto. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je ponovno na trećem mjestu s podrškom od 4,6 posto, a četvrto mjesto drži bivši ministar Zdravko Marić s 4,4 posto iako je poslije ostavke izašao iz politike. Dobitnik ovoga mjeseca je ministar Oleg Butković s podrškom od 2,0 posto.   

Listu najnegativnijih političara predvodi premijer Andrej Plenković s 26,7 posto, a slijede ga predsjednik Zoran Milanović (22,5 posto), Milorad Pupovac (5,5 posto), Mario Banožić (2,5 posto), Vili Beroš (2,3 posto)…

Od strane ispitanih građana Ured predsjednika dobio je ocjenu 2,74, a Vlada RH 2,31. Prema rezultatima istraživanja 17,5 posto građana smatra kako Hrvatska ide u dobrom smjeru, a čak 70,2 posto mišljenja je da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.