Gradske vlasti uskoro predstavljaju projekt stambenog zbrinjavanja na području Mirkovaca po vrlo povoljim uvjetima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na području prigradskog naselja Mirkovci u tijeku je projekt stambenog zbrinjavanja 30 obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a gradske vlasti Vinkovaca ne misle stati na tome već u planu imaju novi projekt koji će građanima bez vlastitog životnog prstora omogućiti da to pitanje razriješe na povoljan način upravo kroz gradnju kuće u Mirkovcima.

Najavljeno je to na sastanku vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara na kojem je rečeno kako će se kroz projekt demografske obnove ponudit građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje kupnja građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća na području Mirkovaca.

“U 2015. godini izdano je primjerice samo jedno rješenje za nabavu građevinskog materijala za gradnju obiteljskih kuća na području Mirkovaca, a ove godine izdajemo šest takvih riješenja, 12 obiteljskih kuća je u fazi projektiranja, a isti toliko broj kuća u Mirkovcima je u fazi isporuke građevinskog materijala”, naveo je Mažar zahvalivši na strpljenju onim građanima koji su još prije pet, šest godina podnijeli zahtjeve za stambeno zbrinjavanje, a još uvijek su na listi čekanja.

Najavio je kako se u tom pogledu stvari već mjenjaju, a porcedure znatno ubrzavaju.

“Mislim da Republika Hrvatska mora svoju ustavnu obvezu, a to je obveza stvaranja osnovih životnih uvjeta, obavljati u konrektnim rokovima, a to je godina i pol do dvije godine od predaje zahtjeva”, kazao je.

Podsjetio je kako država osim doniranja građevinskog materijala snosi i troškove projektiranja, građevinskih dozvola ali i komunalnih priključaka, a ako kuća bude gotova u rokovima, još svaka obitelj dobije u gotovini 15.000 kuna.

“Kada vidimo da će 30 obitelji na području garad Vinkovaca doći u priliku da naprave svoj obiteljski dom moramo biti zadovoljni jer je riječ o prvom bedemu obrane za ostanak obitelji na ovom području i da zaustavimo iseljavanja”, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić najavivši kako će javnosti uskoro biti predstavljen novi projekt stambenog zbrinjavanja po vrlo povoljnim uvjetima na području Mirkovaca.

Bosančić je ujedno pozvao građane zainteresirane za stambeno zbrinjavanje da do 15. veljače podnesu zahtjev Uredu državne uprave Vukovarsko–srijemske županije.