Građani Iloka žale se na učestala puknuća vodovodnih cijevi

Foto: Ivan Matić

ILOK, Tijekom proteklih dana mještani Iloka u više navrata obraćali su se medijima s pritužbom o čestim pucanjima vodovodnih cijevi na području grada. Kažu kako se puknuća cijevi događaju gotovo svakodnevno te da danas u Iloku je cijev pukla u gotovo svakoj trećoj kući. Neki od njih bili su te „sreće“ pa su im cijevi pucale i po nekoliko puta. U svemu tome sumnjivo im je i što su puknuća učestala u zadnjih godinu dana te da su stoga mišljenja da je uzrok svega prevelik pritisak u cijevima za što je odgovorna gradska tvrtka Komunalije. Dodatni problem je činjenica i što nakon pucanja treba sanirati dvorište ili kupatilo, odnosno, mjesto gdje je došlo do pucanja. Na kraju još veći problem su i sami troškovi vode koja je nekontrolirano iscurila tako da su neki od građana dobili račune i po 7.000 kuna. Nakon niza pritužbi od strane građana kao i nekih medijskih napisa reagirala je i gradska tvrtka Komunalije. U svome priopćenju iz Komunalija navode kako su u zadnje dvije godine evidentirali povećanje broja puknuća kućnih i uličnih cjevovoda.

„Analiza navodi na zaključak da su dva glavna uzroka loša ugradnja i loša kvaliteta ugrađenih cijevi. Sve vodovodne cijevi koje koristimo su atestirane na radni tlak od minimalno 10 bara. Isto vrijedi i za vodomaterijal namijenjen kućanstvima. Unatoč uvriježenom mišljenju o prevelikim tlakovima u sustavu, tlak nigdje u Iloku ne prelazi maksimalnih 6,5 bara, dok je prosječan oko 5,5 bara. Na višim dijelovima tlak je određen visinskom kotom vodospreme ”Principovac” dok je u nižim dijelovima reguliran regulatorima tlaka te se kreće od 5,2 do 6 bara. Iz ovog se može zaključiti da tlak u sustavu nije uzrok puknuća no smanjenje tlaka ipak može utjecati na smanjenje gubitaka uslijed pucanja. Upravo zbog toga imamo u planovima unaprjeđenje sustava na način da se formiraju tlačne podzone te dodatno smanjenje tlakova“, stoji u priopćenju Komunalija.

Dodaju i kako je značajan porast broja puknuća zabilježen u ljetnim mjesecima kao i da vjeruju da je djelomičan uzrok tome i neovlašteno korištenje vode na hidrantima.