Grad Županja Borovu vraća 5 milijuna kuna, ali to neće, niti smije utjecati na kvalitet gradskih usluga, kaže gradonačelnik Damir Juzbašić

Foto: Đuro Karalić

Gradonačelnik grada Županje Damir Juzbašić izvijestio je na konferenciji za novinare o drugostupanjskoj presudi Visokog trgovačkog suda kojom je taj grad obvezan vukovarskom Borovu vratiti iznos od pet milijuna kuna, koje je Županja 2006. dobio od te tvrtke u državnom vlasništvu kako bi se namirila potraživanja radnika Lužnjaka d.d. u stečaju, poručivši građanima Županje da neće biti zakinuti niti u jednoj gradskoj usluzi, iako će se nedostatak tih pet milijuna u gradskoj blagajni itekako osjetiti.

Prvih milijun kuna duga Grad Županja već je uplatio Borovu, a iznos od 1,5 milijuna kuna bit će uplaćen do 15. rujna dok bi ostatak trebao biti vraćen u obrocima do ožujka 2024. godine, naveo je Juzbašić.

Pojasnio je kako je cijela priča krenula još 2006. godine u vrijeme kada su radnici Drvne industrije „Lužnjak“ danima prosvjedovali pred tvornicom tražeći isplatu neisplaćenih plaća, te u “trokutu Grad Županja-Vukovarsko-srijemska županija-država” iznađeno rješenje da potrebnih 2,5 milijuna kuna Gradu Županji posudi vukovarsko Borovo koje je tih dana baš dobilo neka kreditna sredstva.

Iz Grada Županje godinama su tvrdili kako se radi samo o transferu novca koji je prebačen na osnovu razgovora i dogovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju, ali u Borovu se tvrdili kako je riječ o pozajmici te je sve završilo na sudu. Trgovački sud u Osijeku prvostupanjsku presudu donio je 2011. u korist Borova na što je Grad uložio žalbu, a Visoki trgovački sud u Zagrebu  sredinom 2016. preinačio presudu i odbio tužbeni zahtjev. Borovo je na drugostupanjsku presudu u korist Grada Županje  odgovorilo revizijom, koja je prihvaćena, i Vrhovni je sud lani u rujnu predmet vratio na ponovno suđenje.  Visoki trgovački sud krajem prosinca 2021. donio pravomoćnu presudu prema kojoj Grad Županja Borovu mora vratiti 2,5 milijuna kuna uvećanih još toliko za zatezne kamate.

Po riječima Damira Juzbašića iz cijele priče koja će Županju koštati pet milijuna kuna stoje bivši gradonačelnik Davor Miličević, župan Božo Galić i ministar Damir Polančec koji su se dogovarali kao da su na “sajmu u Rumi” ne poštivajući bilo kakvu poslovnu logiku niti razmišljajući da će takav način rada jednom doći na naplatu.

“I sada smo tu gdje smo. Ovo je došlo iz debelog nemara i lošeg načina rješavanja poslovnih odnosa, a cijeli slučaj smo prijavili nadležnim službama jer tadašnji gradonačelnik nije imao odobrenje Gradskog vijeća, a ni Poglavarstva.”, poručio je gradonačelnik Damir Juzbašić.