Grad Vukovar u vrhu Hrvatske po izdvajanjima za gospodarstvo

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradske vlasti Vukovara osmislile su do sada 17 različitih mjera za poticanje gospodarstva na području grada. Sredstva za njihovu isplatu rastu iz godine u godinu što je prema objavljenim rezultatima prepoznalo i Ministarstvo financija Vlade RH. Prema tim podacima vidljivo da je Vukovar osmi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike. Ta izdvajanja čine 2,24 posto proračuna. Podaci pokazuju i kako je prema pro capita kriteriju Vukovar treći grad u Hrvatskoj s izdvajanjima za poduzetnike od 119 kuna po stanovniku.

“Ovisimo o gospodarstvu i ono je jedino koje nas može izvući i podići. Upravo stoga temelj našega rada stavili smo na razvoj gospodarstva, a svi rezultati koje ostvarujemo su pokazatelj da smo na dobrom putu”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je i da je grad Vukovar prošle godine na ime poticaja za gospodarstvo izdvojio oko 3,3 milijuna kuna. Već ove godine taj iznos narastao je na preko 4 milijuna kuna što je već sad povećanje za oko 30 posto. Istakao je kako su odnosu na prije tri godinearu ti iznosi povećani 20-ak puta. Prema podacima iz gradske uprave, koje je iznijela gradska pročelnica za gospodarstvo Marijana Grubišić, prošle godine poticaje je koristilo 136 poduzetnika dok je ove godine, do srpnja, zaprimljeno 247 zahtjeva.

Treba znati i kako Grad Vukovar ima 17 mjera za poticanje poduzetništva i one pokrivaju široko područje. Najviše korištena mjera su potpore za očuvanje postojećih radnih mjestra dok je ona naizdašnija i najveća razvoj konkurentnosti koju mogu koristiti proizvodne tvrtke koje zapošljavaju deset i više zaposlenih.