Grad Vukovar osigurao 2,7 milijuna kuna bespovratnih potpora za poduzetnike

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je nedavno otvoren Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima na području grada Vukovara za 2021. godinu te tom prilikom pozvao poduzetnike da se jave kako bi iskoristili sredstva. Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih potpora poduzetnicima koji je otvoren 19. veljače 2021., a putem njega je osigurano 2,7 milijuna kuna proračunskih sredstava. Predstavljajući program Penava je rekao kako Grad Vukovar od 2014. godine primjenjuje ovaj program, a u tome su vremenu ostvareni, kako je rekao, jako dobri rezultate jer je kroz njega izravno vukovarskim poduzetnicima dodijeljeno 49 milijuna kuna.

„Ta su sredstva razlog zašto smo u prosincu 2020. godine imali 10.234 radna mjesta u gradu Vukovaru što je, u odnosu na 2014. godinu, 1.100 radnih mjesta više. Zahvaljujući ogromnom plasiranju sredstava u vukovarsko gospodarstvo, brojnim EU projektima i dolascima novih poduzetnika u prošloj smo godini, u usporedbi s 2019. godinom imali 243 radna mjesta više iako je riječ o godini epidemije koronavirusa i gospodarske krize. U pogledu radnih mjesta Vukovar je i dalje jačao te nas kriza nije toliko pogodila da bi nas bacila u negativni trend“, rekao je Penava.

Kako je rekao korisnici bespovratne potpore mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom (trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti), koji obavljaju gospodarsku djelatnost na području grada Vukovara te imaju minimalno jednu zaposlenu osobu na puno radno vrijeme s područja grada Vukovara. Minimalni iznos bespovratne potpore je 2.000 kuna, a maksimalni iznos bespovratne potpore je 200.000 kuna.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Vukovara Ivane Mujkić ovaj javni poziv sadrži i elemente poziva koji su se odnosili na situaciju s epidemijom ali je ujedno najotvoreniji poziv do sada i pruža mogućnost svim poduzetnicima da se jave neovisno o tome jesu li imali povećanje zaposlenosti ili ne.

„Prihvatljive aktivnosti su sve što je bilo i u dosadašnjim pozivima, a odnosi se na otvaranje obrta, nabave opreme, strojeva, uređenje prostora, nabava softwarea, edukacije, izrada promotivnih materijala i drugo. Novost od ovoga javnog poziva je da će poduzetnici moći tražiti sufinanciranje sredstava koja su utrošili na troškove zakupa poslovnih prostora, struje, vode, plina, odvoz otpada, HRT pretplatu i troškove ZAMP-a koji se odnose na prosinac 2020. godine, siječanj, veljaču 2021. godine“, rekla je Mujkić.

Dodala je kako ove godine u javnome pozivu nema mjera kao što je bilo do sada nego je sada dovoljno predati svu dokumentaciju i računa, a nadležni odjel će rasporediti njihovu dokumentaciju na način da ostvare maksimalan iznos i intenzitet.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju pozvala je sve gospodarstvenike da čim prije predaju dokumentaciju jer je interes već velik. Javni je poziv otvoren do 15. travnja 2021., odnosno do iskorištenja sredstava.