Grad Vinkovci pobjednik je ovogodišnjega izdanja projekta “Od izvora do mora” u kategoriji srednjih gradova

Foto: Coca-Cola HBC Hrvatska

ZAGREB, Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnoga otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjega izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji srednjih gradova od 10.001 do 35.000 stanovnika pobijedili su Vinkovci. Uz njega, pobjeda je pripala i gradovima Varaždinu i Lipiku u kategoriji velikih odnosno malih gradova.

Povjerenstvo za bodovanje sastavljeno od predstavnika organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista bodovalo je svih 28 gradova koji su se prijavili na ovogodišnji nagradni natječaj u sklopu ekološkoga projekta Od izvora do mora.

Gotovo pet tisuća volontera priključilo se akcijama čišćenja te prikupilo 152 tone ambalažnoga otpada, čime je ispunjen važan cilj – smanjenje onečišćenja uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. Jedan je od ciljeva ovogodišnjega izdanja projekta i potpora urbanomu pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s time, tri grada pobjednika u ravnopravnima će iznosima podijeliti nagradu – 42 tisuće eura, a novac će biti utrošen za sadnju stabala na mjestima koja su sami odabrali.

Vinkovci su kao natječajni projekt prijavili područje oko nove zatvorene tržnice na kojemu se planira posaditi 35 novih stabala. Tržnica je trenutačno u rekonstrukciji te će nakon otvaranja biti okupljalište brojnih građana Vinkovaca i šire zajednice. Uz nju, obnovit će se i nadopuniti drvoredi u trima ulicama – Zvonarskoj, Ulici Josipa Matasovića i Splitskoj ulici. Na taj način želi se pridonijeti dugoročnim zelenim ciljevima koje si je grad Vinkovci zacrtao te sadašnjim i budućim generacijama osigurati zelen, zdrav i čist grad.

Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi. Zatim su do kraja ožujka pregledane sve prijave te su odabrani gradovi za sudjelovanje u jednodnevnim akcijama, koje su počele 15. travnja velikom akcijom u Makarskoj, a završile 28. svibnja na otoku Istu. U kategoriji srednjih gradova sudjelovali su: Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić. Svaki je grad izvijestio organizatore o rezultatima svoje akcije, tj. o broju volontera i količini prikupljenoga otpada, što su bili i najvažniji kriteriji pri bodovanju uspješnosti. Tijekom akcija gradovi su imali pomoć i podršku organizatora natječaja, koji su s ponosom gledali kako se tone odbačenoga ambalažnog otpada prikupljaju i potom pravilno zbrinjavaju, za što su bila zadužena komunalna poduzeća gradova sudionika. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će gradovima biti dodijeljene i posebne plakete.