Grabar-Kitarović i Vučić u Dalju se susreli s predstavnicima srpske nacionalne manjine

DALJ, Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić završili su u ponedjeljak posjet Dalju bez davanja izjava za javnost, a prije nego su se uputili prema Tavankutu u Srbiji gdje će nastaviti razgovore, susreli su se i razgovarali s predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)  Vojislav Stanimirović izjavio je novinarima nakon razgovora kako je dobro što je došlo do susreta Grabar-Kitarović i Vučića i da će, kao što su predstavnici Srba u Hrvatskoj izrazili svoje potrebe, isto napraviti i Hrvati u Vojvodini.

“Pozdravili smo činjenicu da će predstavnici Hrvata u Vojvodini imati prilike razgovarati o svojem položaju i problemima. Želimo međusobno prijateljstvo i graditi najveću moguću bliskost između dva naroda, ali i država koje će posvećivati pozornost svojim manjinama”, poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV)  Milorad Pupovac.

Na pitanje novinara koji su to problemi koji muče pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Pupovac je kazao kako je riječ o tome da se srpske institucije u Hrvatskoj, poput SNV-a i Zajedničkog vijeća općina (ZVO) ne priznaju, da im se financijskim uskratama želi ograničiti autonomija djelovanja te da se povratničke sredine zapostavljaju u razvoju.

Također je napomenuio kako se s registracijom srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, a da službena upotreba ćiriličnog pisma ovisi o dobroj političkoj volji lokalnih čelnika, a ne o tome je li to po zakonu.

Nakon susreta u Hrvatskoj predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić će u srbijanskom mjestu Tavankutu razgovarati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a potom u Subotici potpisati Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja.

ĐURO KARALIĆ

.