VINKOVCI, Nakon što je prije pet godina zaintrigirao javnost izradom replike posude Orion od pčelinjeg voska, sa svim simbolima koji označavaju sazviježđa noćnog neba iznad Vinkovaca, vinkovački pčelar Goran Ferbežar pronašao se u novom izazovu, opet vezanom uz med i proizvodnju meda kojom se bavi gotovo 10 godina, ali i pomalo drugačijom, rekli bi smo, neuobičajenom za Slavoniju. U ovom poduhvatu, a riječ je o proizvodnji medovine, za one neupućenije, vinu od meda, ne sudjeluje međutim sam. Iako je uvijek bio uz njega, ali nekako iz prikrajka, sada je na scenu stupio i brat mu, Antonio s kojim uspješno isprobava recepture kako u vlastitom podrumu, u obiteljskoj kući u vinkovačkoj gradskoj četvrti Kanovci, proizvesti najbolju i najukusniju medovinu.

“Od samih početaka bavljenja medom i pčelarstvom razmišljamo kako povećati vrijednost našim proizvodima i upravo se medovina uvijek nametala kao idealno rješenje. Zanimao sam se za medovinu, pronalazio ljude koji se time bave, iako ih u Hrvatskoj gotovo pa i nema, proučavao sam literaturu i počeo raditi kućne ture medovine u galonima bez kontroliranih uvjeta, na starinski način”, pojašnjava ovaj, još uvijek mladi vinkovački pčelar.

Prisjećajući se kako je prije desetak godina u pčelarstvo i proizvodnju meda ušao sa dvije košnice, ali velikom ljubavi prema pčelama i prirodi općenito, Goran kaže kako danas ima oko150 proizvodnih pčelinjih društava. “Od samog smo početka razmišljali kako da oplemenimo med koji je sam po sebi vrhunski proizvod, ali jednostavno sam tražio nešto više i ispalo je da je to medovina”, kaže. Priznaje kako ga je u priču prema medovini ponajprije usmjerila nesigurna pčelarska proizvodnja koja ovisi o vremenskim prilikama i neprilikama. “Želja nam je da medovina postane naš glavni finalni proizvod uz zadržavanje dakako proizvodnje meda jer nam je on i baza za proizvodnju medovine”, kaže napominjući kako mu je puno pomogla EU mjera 6.3 za mlade koju je koristio za proizvodnju meda i koja je još uvijek u provedbi.

Brat Antonio napominje kako za primjerice bačvu od 500 litara medovine treba osigurati oko 250 kilograma meda, ovisno o krajnjem proizvodu. “Baza nam je voda i tri vrste meda i na to dodajemo kulture selekcioniranih vinskih kvasaca. Primarna fermentacija ovisi o kvascu, a otprilike traje oko dva mjeseca i nakon ta dva mjeseca idemo na bistrenje i odležavanje u bačvama”, pojašnjava Antonio proceduru proizvodnju vina od meda. Navodi kako je medovina jedno od najstarijih alkoholnih pića poznatih čovjeku, ai prvi nalazi datiraju još od 7.000 godina prije Krista.

Goran dodaje kako do medovine nisu došli preko noći. “Par godina smo utrošili u proučavanja i probavanja raznih receptura da bi došli do onoga što sada nudimo kao butelju Medovine Ferbežar”, napominje dodajući kako njegova medovina ima 13 posto alkohola i iznimno je kvalitetna o čemu je riječ kazala i struka. “Vjerujem da ćemo pronaći tržište. Cijena butelje je tržišna i prodajemo je u maloprodaji po 100 kuna. Godišnje možemo proizvesti do 6.000 butelja, a imamo mogućnost i širenja proizvodnje”, kaže. Dodaje kako medovina jako dobro ide uz sireve, roštilj i drugo meso, ali i uz voće, ohlađena na 8 do 10 stupnjeva, a dobra je i za poboljšavanje apetita i popravljanje krvne slike.

Dok priča pokazuje kušaonicu i mederiju (upozorava: ne vinariju, nego mederiju!) koju je napravio kako bi upotpunio proizvodnju medovine i zainteresiranim pojedincima i grupama pružio autentičnu sliku ozbiljnog proizvođača kojemu je itekako stalo do svog proizvoda i da on bude što je moguće kvalitetniji. A kad govorimo o medovini Ferbežar, i već poznatom medu, riječ je bez sumnje o visokokvalitetnom proizvodu kojim bi ne samo Goran i Antonio Ferbežar trebali biti na dobitku već i grad Vinkovci kroz mogućnost privlačenja turista i gostiju željenih da vide i isprobaju nešto novo i neki novi turistički proizvod. Medovina i mederija Ferbežar dobar su početak da se krene u tom smjeru.