Golubović: U što kraćem roku pronaći rješenja kako bi se spriječile blokade svinjogojaca koji su se našli u poteškoćama

Foto: Pixabay

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović izjavio je u četvrtak kako očekuje da se u kratkom roku pronađu rješenja kako bi se spriječile blokade svinjogojaca koji se našli u poteškoćama zbog težeg poslovanja za vrijeme afričke svinjske kuge.

“U najavi je i sastanak s HBOR-om na kojem bi trebali razgovarati o ljudima koji su blokirani, koji su van proizvodnje, a imaju farme 3. kategorije. Svima koji se budu htjeli i dalje baviti svinjogojstvom na tim farmama da im se napravi reprogram kredita, da se iznađu rješenje da izađu iz blokade”, rekao je Golubović.

Pozdravio je najavu gradnje tipskih objekata za smještaj do pet krmača rekavši kako će svi prihvatljivi troškovi tipskih objekata biti sufinancirani u stopostotnom odnosu.

“A kada riješimo te male proizvođače s pet krmača ići ćemo prema srednjim proizvođačima koji se bave uzgojem otprilike 15 krmača da i njima pomognemo i iznađemo najpovoljnija rješenja i za njihovu proizvodnju. Usudim se reći da idemo u smjeru da se napravi strategija u reforma svinjogojstva, pogotovo za manja obiteljska gospodarstva”, kazao je Antun Golubović.