Gladni ste, a već je vrijeme za krevet? Piše: Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: express.hr

  Vječna tema rasprava – što učiniti kada ste gladni a već vam je vrijeme kada idete spavati? Većina trenera i stručnjaka zagovara teoriju da treba otići spavati i ne jesti ništa. S jedne strane, to je opravdano razmišljanje budući da sve što pojedete prije spavanja nemate gdje potrošiti. Međutim, osobno smatram da otići spavati praznog želuca donosi više štete nego koristi. Naš organizam funkcionira na poseban i vrlo zanimljiv način. Naime, onog trenutka kada osjetite glad, to je već alarmantno stanje za vaš organizam. Ako se često izgladnjujete (slučajno jer ne stignete pojesti ili namjerno), vaš organizam to pamti kao vrlo ozbiljno stanje te uključuje svoj obrambeni mehanizam. Budući da ste često gladni i da vaš organizam ne zna kada će točno dobiti sljedeći obrok, sve što pojedete on ne troši za energiju nego sprema u obliku masnih naslaga. Tako osigurava sam sebi rad i preživljavanje čak i ako ne dobije duže vrijeme hranu.

  Stoga, kako bi vaš organizam sve što pojedete trošio za dobivanje energije umjesto da sprema u obliku masnih naslaga, svakako preporučujem više manjih obroka dnevno.
  Također bi preporučila da uvijek uz sebe imate voćku, orašaste plodove ili slično kako bi utažili osjećaj gladi.

  Što se tiče osjećaja gladi prije spavanja, evo i nekoliko primjera obroka koji možete pojesti a neće vam teško sjesti na želudac:
  1. mrkva s humusom (ogulite mrkvu te umočite u humus);
  2. jabuka s maslacem od kikirikija (izrežite jabuku te na krišku stavite dvije žlice maslaca od kikirikija; vodite računa da koristite prirodni maslac, bez dodatnih aditiva i zaslađivača);
  3. grčki jogurt s bobičastim voćem;
  4. tost od cjelovitog zrna s malomasnom šunkom.