Gazpacho (španjolska hladna juha s povrćem)

Foto: adiva.hr

Približavanjem jeseni, a time i sve učestalijih kišnih dana koji sa sobom nerijetko nose nagle padove ljetnih temperatura, javlja se potreba za jačanjem tjelesne otpornosti, ali i za tekućim jelima koja će nam osigurati potrebne minerale i vitamine, odnosno odgovarajuće nahraniti i pripremiti tijelo za nadolazeće hladne dane. Toj potrebi izvrsno može udovoljiti sve popularniji gazpacho.

Sastojci: 800 g rajčice, 2 velike zelene paprike, 1 manji krastavac, 100 g luka, 100 g dan starog bijelog kruha, 4 češnja češnjaka, 100 ml maslinova ulja, 2-4 žlice vinskog octa, sol, Vegeta Maestro crni papar mljeveni, 800 ml vode, 1 žlica Vegete. Za graniranje: 1 zelena paprika, 1 glavica luka, 1 veća rajčica, 100-150 g bijelog kruha

Priprema: U 800 ml vode prokuhajte Vegetu i ohladite je. Kruh narežite na komadiće i namočite s malo pripremljene juhe s Vegetom. Očišćene papriku, krastavac, luk i rajčicu narežite na kocke. Nakon toga povrće usitnite, dodajte namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat i ohlađenu juhu s Vegetom. Sve dobro izmiješajte tako da dobijete homogenu smjesu. Dobiveni gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu ili jušnik, začinite svježe mljevenim paprom i dosolite po želji. Pokriveno ostavite u hladnjaku oko 3 sata da se dobro rashladi.

Za garniranje gazpacha neposredno prije posluživanja pripremite sljedeće namirnice: sitno narezanu rajčicu, luk i papriku. Kruh narežite na kockice i po želji ga popecite na malo maslaca.

Narezano povrće i kruh stavite zasebno u zdjelice koje posložite oko zdjele rashlađenoga gazpacha. Možete ga poslužiti i u čašama kao koktel, s povrćem nabodenim na štapiće i položenim na čašu. Mala tajna: Naglašenu svježinu okusa ova juha ne poprima samo hlađenjem nego i upotrebom brižljivo odabranog svježeg povrća. Izvor: adiva.hr/Goran Slivšek