Dovodni kanal spojen sa Savom, veliki značaj za Vukovarsko-srijemsku županiju

JARUGE, Kanal kojim će se omogućiti navodnjavanje 8.500 hektara poljoprivrednih površina, spojen je u utorak s rijekom Savom kod mjesta Jaruge u Općini Sikirevci, a riječ je o investiciji vrijednoj gotovo pola milijarde kuna koja veliki značaj ima posebice za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Izgradnjom kanala duljine gotovo 15 kilometara omogućen je dovod savske vode do kanala Konjsko, a zatim preko vodotoka Istočna Berava u vodotok Biđ i konačno u vodotok Bosut. Time se stvaraju preduvjeti za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednih površina.

Spojni melioracijski kanal izgrađen je u sklopu nacionalnog programa navodnjavanja poljoprivrednih površina koji je usvojen 2005. godine, a radovi su počeli 2009. godine.

Događaju su nazočni bili ministri poljoprivrede Davor Romić, koji je ustvrdio kako se projekti navodnjavanja do sada nisu ni mogli razvijati jer nisu bile dostupne dovoljne količine vode, i zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović po čijim riječima će kanal imati pozitivan učinak, jer će se njime u postojeće vodotoke Biđa i Bosuta dovoditi svježa voda iz Save i popraviti kemijski sastav tih vodotoka narušen nedostatkom vode.

U ime Vukovarsko-srijemske županije događaju je nazočio župan Božo Galić.

ĐURO KARALIĆ