Domovinski pokret: Do kada će sjedište županijske Turističke zajednice biti u Vinkovcima iako je to suprotno zakonima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara vijećnik Domovinskog pokreta Domagoj Bilić ukazao je na kršenje Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma od strane Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije. Pojašnjavajući svoje pitanje, koje je postavljeno u okviru aktualnog sata, Bilić je rekao kako bi se po važećim zakonima sjedište Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije trebalo nalazi u sjedištu županije, odnosno Vukovaru. Međutim, unatoč jasnim zakonima županijska TZ i dalje ima sjedište u Vinkovcima. Po riječima Bilića čak je i Statutom TZ u članku 3. decidirano navedeno da je sjedište Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije u Vinkovcima, što jasno implicira da Statut nije usklađen sa zakonom. Istakao je kako je najgore od svega činjenica da je Ministarstvo turizma i sporta dalo suglasnost na ovaj Statut.

Odgovarajući na ovaj upit gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako su krajem 2020. godine uputili dopis Turističkoj zajednici ali da odgovor nikada nisu dobili. Čak su ponudili i pomoć da se osiguraju potrebni prostori za rad TZ-a. U listopadu prošle godine Grad Vukovar je istim povodom uputio i dopis Ministarstvu turizma odakle su ubrzo dobili odgovor kako će provesti izvide i potom postupiti sukladno propisima. Od tada više nisu dobili nikakav odgovor iz Zagreba.

“Postoje jasni zakoni koji se iz nekog razloga ne poštuju. Isto tako zaboravlja se kako je upravo Vukovar turističko središte Vukovarsko – srijemske županije što se očigledno ne uzima u obzir. Ne znam iz kog razloga se to događa, odnosno je li to nečiji inat, stvar komoditeta ili možda stara želja da neki drugi grad bude županijsko središte“, rekao je Penava.

U raspravi je ukazano kako to nije jedini takav primjer pa je Vukovarsko – srijemska županija jedina županija u kojoj nije sjedište Županijske uprave za ceste. Ukazali su da većina županijskih pročelnika radi u Vinkovcima kao i da se u Vinkovcima održava većina sjednica Županijske skupštine.