Dodjelom nagrada u Vinkovcima završio 17. DORF

Foto: DORF

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Brojni slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova od 16. do 19. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program na više lokacija.

Prikazano je ukupno 9 filmova iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Italije, od kojih 6 premijerno prikazanih u Hrvatskoj uz jednu svjetsku premijeru. Tradicionalno, bio je i popratni OFF DORF program u kultnim barovima Hang Loose i Valens.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučili su Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar.).

Prema mišljenju žirija najboljim ostvarenjem u regionalnoj konkurenciji proglašen je „Uspon i pad SFT-a“ mlade autorice Rele Petric (Hrvatska) „odlično je dokumentirana introspektivna priča o perspektivnom dubrovačkom sastavu”. Film je cjelokupno sadržajan, humorističan i konceptualno-tehnički dobro izveden. Nema minute viška materijala u filmu, cijelom svojom dužinom teče i drži gledatelja zainteresiranim. Ističe se odličan pristup montaži, koja je zasigurno jedan od najvećih aduta ovog filma, navodi se u obrazloženju.

Posebno priznanje žiri dodijelio je filmu „Retro Boom“ autora Dalibora Platenika (Hrvatska), koji „kao dokument vremena filmom prikazuje pojavu koja se kao konstanta provlači kroz pop kulturu današnjice već dekadama”.

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodijelio je – posmrtno – briljantnom kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću. Autor, glumac, redatelj i pedagog, iz Osijeka je pokrenuo i nažalost, prerano, prije 2 godine prekinuo impresivnu karijeru. Nagradu je primio sin Rafael Anočić, mladi glumac.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač. Nagradu mu je – prije početka DORF kviza – u četvrtak uručio osnivač i umjetnički direktor festivala Toni Šarić.

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je bio za festivalski vizualni identitet. Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je bila mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

17.Festival DORF u Vinkovcima 2023. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradski muzej Vinkovci.