Dodjelom nagrada u Vinkovcima završio 12. DORF

Foto: Mirjana Pjevac

VINKOVCI, Nakon uvodnog trodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje DORF izdanje zaključeno je sinoć u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, pri čemu su gledatelji, tijekom trajanja festivala, imali prigodu pogledali ukupno šest projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i prezentaciju Tajna povijest DORFa powered by PechaKucha.

Žiri u sastavu Varja Močnik, Boris Hrepić i Siniša Labrović odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu “Glasnije od oružja”, autora Miroslava Sikavice.

„Uloga glazbe u Domovinskom ratu, koja je energično odgovorila na zahtjev povijesnog trenutka, u filmu „Glasnije od oružja“ prikazana je profesionalno i nepristrano. Uz impresivan istraživački trud i veliki arhivski materijal, poštivanje sugovornika i teme, autorskih motiva za sudjelovanjem u kolektivnom naporu obrane, Sikavica vještim strukturiranjem i montažom spaja i suprotstavlja dva vremena – idealističke i krvave 90-te s današnjim, pomalo ciničnim trenutkom“, stoji između ostalog u obrazloženju nagrade koju je Nedi Frank uručio Siniša Labrović.

Posebno DORF  2018 priznanje dobili su filmovi „Glazba je umjetnost trenutka LP film Laibach“, autora Igora Zupea iz Slovenije za „film koji nas okretno vodi u vrijeme i prostore prvog albuma kultne i zloglasne skupine Laibach, kada i gdje je bend nastao i nevjerojatno brzo uspostavio svoj izuzetni status” i „Pope, vrati se“ autora Tonija Volarića za „film koji osim kronologije i portreta autora, uz privatnu obiteljsku arhivu, gledatelju daje nježnu priču o stvaralaštvu, prijateljstvu i o silnoj ljubavi prema Dalmaciji i običnom čovjeku pri čemu Volarić minimalističkim sredstvima dokumentira uspomenu na pomalo zaboravljenog splitskog tekstopisca, novinara i književnika Momčila Popadića.“

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo dobio je prevoditelj i pjesnik Vojo Šindolić, a nagradu za doprinos undergroundu izdavačka kuća Šareni dućan iz Koprivnice.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je kipar Miro Župa iz Splita.

Podsjećamo, 12. DORF vizualni identitet je djelo Martina Peranovića, iz Otoka.

Festival DORF 2018 održao se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala bili su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci.