Dječji vrtić Vukovar 1., Područni objekt Leptirić najbolji u Hrvatskoj

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, U izboru najboljih i najljepših vrtića u Hrvatskoj koji je organizirao portal Gradonačelnik.hr sudjelovalo je 57 vrtića, a titulu najboljeg osvojio je Dječji vrtić Vukovar 1., Područni objekt Leptirić. Za titulu najboljeg vrtića natjecalo se 38 vrtića.

Nakon pomne analize i usporedbe pristiglih prijava, po ocjenama i bodovima stručnog žirija najbolji vrtić u Hrvatskoj je DV Vukovar I, objekt LEPTIRIĆ, iz Vukovara. Područni objekt Leptirić žiri je osvojio nizom nadstandarda – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje smo osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija.

Namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, ali dio i sami proizvodimo – u sklopu objekta imamo ekovrt i plastenik u kojima se uzgaja povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koristimo u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke. Kroz projekt SLAGALICA izgradili su i plastenik u kojem uzgajaju cvijeće, začine, povrće, uređen je napušteni cvjetnjak u naselju te su tako poslali i poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada.

Roditelji su im izravni partneri u projektima, projektnim danima, akcijama uređenja vrtića, humanitarnim akcijama, pratitelji su i pomagači u svim našim aktivnostima. Predškolci PO Leptirić su članovi ribolovnog društva i sve znaju o održivom ribarenju. Hrvatske šume ogranak Vukovar zazelenio je dvorište vrtića autohtonim hrvatskim stablima. HGSS Vukovarsko-srijemske županije partner je u obuci djece za spuštanje zip line-om i pružanju prve pomoći pozivom na broj 112. Planinarsko društvo Vukovar uči nas vještinama planinarenja čak i u našoj ravnoj Slavoniji. Volonteri iz gimnazije pomažu nam u razvrstavanju otpada, a srednjoškolci Tehničke škole „Nikola Tesla“ majstori su za predškolce za pokuse efekta staklenika na prirodu. Surađujemo s umirovljenicima, oni uživaju u našem društvu, a mi u njihovim pričama i doživljajima iz djetinjstva.