Dječji vrtić Bambi u Nijemcima otvorio vrata za 111 djece čiji boravak u potpunosti financira Općina

Foto: Đuro Karalić

NIJEMCI, U Nijemcima je danas otvoren Dječji vrtić Bambi, prvi u toj općini, koji će pohađati 111 mališana čiji će boravak u cijelosti plaćati Općina Nijemci.

“Ono što je najvažnije je da roditelje ove djece njihov boravak u vrtiću neće koštati niti kune jer smo u općinskom proračunu osigurali 2,5 milijuna kuna za tu namjenu, a zaposlili smo i 11 djelatnika”, rekao je načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević.

Naveo je kako je izgradnja i opremanje vrtića koštalo gotovo 6,5 milijuna kuna od kojih su 85 posto sredstva EU, a 15 posto sredstva državnog proračuna.

Dječji vrtić “Bambi” u Nijemcima izgrađen je i opremljen u sklopu mjere 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., naveo je Belajević pohvalivši se kako su Nijemci prvi u u Vukovarsko-srijemskoj županiji po povlačenju EU novca, a četvrta na razini Hrvatske.

“Da nije europskog novca kojima je i ovaj vrtić izgrađen, mi ne bi smo imali puno toga što danas imamo i što ćemo napraviti u budućnosti”, rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Po riječima ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića iz Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj se financira 198 vrtića koji su vrijedni preko milijardu kuna. “To je jedan od najuspiješnih europskih strukturnih investicijskih fondova koji se koriste u Hrvatskoj”, poručio je Vujić rekavši kako je vrtić u Nijemcima prvi za koji je čuo da roditelje djece neće koštati niti kune.