Dekanić s ministricom Vučković: Zalažemo se za decentralizaciju Hrvatskih šuma

Foto: VSŽ

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju gdje je održala sastanak sa županom Damirom Dekanićem na temu projekata navodnjavanja te skladišnih kapaciteta u županiji, a potom obišla voćnjake tvrtke Terra Agro na području Vukovara i poljoprivrednu zadrugu TRS u Iloku. 

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno 1,28 milijarde kuna te isplaćena milijarda kuna, kazala je Vučković dodajući kako su u okviru Mjere 7 u županiji odobrena 53 projekta te odobrena potpora od 131 milijuna kuna. Navedeni projekti, između ostalog, obuhvaćaju ulaganja u 12 dječjih vrtića ukupnih kapaciteta za 424 djeteta.

Župan Damir Dekanić novinarima je izjavio kako je s ministricom Vučković razgovarao i o potrebi decentralizacije Hrvatskih šuma, napomenuvši kako je Vukovarsko-srijemska županija nezadovoljna situacijom da u županiji ostaje svega 48 posto sredstava ostvarenih u preradi drvne mase dok 52 posto odlazi van županije.

“Model koji želimo predstaviti je tu i želimo da se Hrvatske šume decentraliziraju kako bi ovdje ostajalo što više onoga što ovdje i nastaje”, rekao je Dekanić.

Nakon sastanka ministrica je obišla tvrtku Terra Agro d.o.o. koja se bavi proizvodnjom voća, voćnog vina i proizvoda od voća te sadnica voća. Tvrtka je osnovana 2003. godine te se na 47 hektara nalazi njihov voćnjak, pri čemu se 27 hektara odnosi na višnju, 10 hektara na šljivu i 2,5 na trešnju, pri čemu uzgajaju i poznatu crnu kutjevačku trešnju, a u cilju im je izgradnja hladnjače.

Posjetila je i vinariju poljoprivredne zadruge TRS koja broji 16 članova, obrađuje 60 hektara i zapošljava 14 ljudi te je zahvaljujući potporama iz Vinske omotnice izgradila novi podrum, proširila kapacitet i modernizirala proizvodnju, a koristila je i kriznu mjeru skladištenja vina zbog otežanog poslovanja u kontekstu koronakrize. Trenutni kapacitet vinarije je 550 tisuća litara, a proizvodi do 350 tisuća litara godišnje.