Definiran program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine započinje 13 studenoga i trajati će do 20 studenoga. Rečeno je to na konferenciji za novinare na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio program obilježavanja Dana sjećanja. Središnji događaji i ove godine biti će održani 18., 19. i 20. studenoga kada se obilježavaju Dani sjećanja na stradanje Vukovara, Borova naselja i zločina na Ovčari.

„Niti ove godine, kao niti ranijih godina, pozivi za dolazak u Vukovar tih dana neće biti slani nikome nego su svi dobrodošli u grad. Ove godine 18. studeni pada u subotu tako da očekujemo veliki broj ljudi iz cijele Hrvatske ali i inozemstva. Očekujem od svih da se Dani sjećanja na žrtvu Vukovara obilježe dostojanstveno i u zajedništvu te da se ima u glavi zbog čega smo ovdje“, rekao je Penava pozivajući i goste i ugostiteljske objekte da se posebice 17 i 18 studenoga suzdrže od bilo kakvih slavlja.

Središnji događaj Dana sjećanja biti će kolona sjećanja koja će i ove godine krenuti iz dvorišta vukovarske bolnice te se ulicama grada kretati do Memorijalnog groblja. Na Memorijalnom groblju biti će položeno pet vijenaca i to vijenci predsjednika RH, predsjednika Sabora, predsjednika Vlade, Grada Vukovara te će jedan vijenac biti položen ispred branitelja grada Vukovara. Predsjednik gradskog Savjeta za branitelje Tomislav Josić najavio je kako će u izaslanstvu koje će položiti vi9jenac ispred vukovarskih branitelja biti pet osoba i to zapovjednik obrane grada Branko Borković, povjerenik Vlade za grad Vukovar Marin Vidić te predstavnici djece, roditelja i netko od obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Penava je najavio i kako je Savjet za branitelje Grada Vukovara pokrenuo inicijativu  da se 18. studeni proglasi državnim praznikom. I dalje se čeka odgovor iz državnih vlasti.