Darko Lorger kandidat Nezavisne liste -30% za gradonačelnika Županje

Foto: Darko Lorger

ŽUPANJA, Diplomirani inženjer elektrotehnike Darko Lorger, inače vijećnik u Gradskom vijeću, kandidat je Nezavisne liste -30% za gradonačelnika Županje. Na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena kandidatura, Lorger je rekao kako smatra da se s Županjom može upravljati mnogo bolje nego što upravljalo do sada kao i da se dosadašnje vođenje grada temeljilo na jednom čovjeku i nekolicini ljudi, a sve je to rezultiralo da je grad Županja postao gradić bez ideje za sutra.

„A sutra je nama građanima bitno, ne novi troškovi nego novi prihodi. Sukladno tome, postavlja se pitanje: „Kako do novih prihoda?“. Osnovno je da se grad mora pojaviti kao partner našim poduzetnicima, a ne kao do sada, gdje su sitni interesi  prevladali samo u kupuj i preprodaj. Županja je do sada prodala stotinjak hektara građevinske zemlje tobože „za bolje sutra građana“. Postavljam pitanje što smo dobili od toga? Na tim hektarima raste ambrozija i trava, a zaposleno je nekolicina građana. Ovo malo građevinskog zemljišta što još imamo, moramo staviti u strogu funkciju privrede i otvaranja radnih mjesta, jer je to jedini način da se ovaj grad pokrene, da se mladi zaposle i da se oni koji su otišli, vrate“, rekao je Lorger.

Postavio je i pitanje što građanima znači da gradska poduzeća dobro stoje u prvoj trećini poduzeća po uspješnosti  u Hrvatskoj napominjući kako je to znak da to preplaćujemo.

„Mi to hoćemo promijeniti, ne mogu naša poduzeća zarađivati na nama. Gradska poduzeća su naš servis, a ne mi njihov. Građani su vlasnici tih poduzeća i točka. Županja je bio grad, a danas je samo gradić i ukoliko se ovako nastavi postat će selo. Za mene i moju Nezavisnu listu -30%, Županjac znači nešto sasvim drugo, a to je rad,  znanje i poštenje, a krajnji rezultat je da građanima bude bolje. Nitko nam naš grad ne može oduzeti i borit ćemo se za boljitak našeg grada“, istakao je Lorger.

Predstavljajući svoju kandidaturu kazao je i kako smatra da ima viška djelatnika u svim gradskim poduzećima te da su troškovi poslovanja nestvarni.

Ako je prosjek plaće ili mirovina u Gradu Županji 4.000 kuna, što je 40% ispod prosjeka države, a gradonačelnik ima 18.000 kuna kuna plaću, zar se tu ne vidi jasan nesrazmjer? Zauzimamo se za otvaranja grada poduzetnicima, kako malim tako i velikim jer jedino novi prihodi mogu grad podići. To ujedno znači da grad mora biti partner investitorima. Sada je nečuveno da nam poduzetnici odlaze iz grada u okolna sela, to se mora promijeniti. Prvi put unazad 16 godina, čim je došlo do promjena u Gradskom vijeću, nešto se smanjilo za naše građane, a to je prirez na porez na dohodaksmanjen sa 12% na 9%. Isplatili smo božićnice u novcu za naše umirovljenike. Ostalo je još puno neizvršenih želja, posebno sniženje cijena vode i odvodnje, smeća i komunalne naknade.