Dan grada Vukovara protekao u iskazu idiličnih odnosa na relaciji Grad Vukovar-Banski dvori

luka, vukovar, plenković, dan, grada
Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Nizom događanja i u nazočnosti gotovo cijelog državnog vrha te uporednih nekoliko državnih i stranačkih protokola u Vukovaru je u petak obilježen Dan grada i blagdan nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Nakon niza trzavica i zahlađenja do kojeg je došlo prošle jeseni i zime na relaciji Grad Vukovar-Banski dvori, Dan grada Vukovara protekao je u neobično srdačnom ozračju i uzajamnim zahvalama i pohvalama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i vukovarskog gradonačelnika Ivane Penave.

Općem ozračju čini se, nikad idiličnijih odnosa između Grada Vukovara i Banskih dvora, pridružila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja nije skrivala optimizam glede budućnosti Vukovara poručivši Vukovarcima da se ne daju i budu uporni u izgradnji svoga grada.

U govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grabar-Kitarović je
čestitala je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Penavi na brojnim projektima, koji se, kako je ustvrdila, provode u Vukovaru, a posebice je pohvalila nazočnost Ivana Penave u pravoslavnoj crkvi na bogoslužju za Uskrs.

“Uvjerena sam gradonačelniče kako ste time napravili golemi korak bez obzira hoće li ta gesta biti uzvraćena”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Andrej Plenković zauzeo se pak za utvrđivanje istine o svemu što se događalo u Vukovaru rekavši kako bez istine nema niti prave pomirdbe niti suživota.

“Stoga razumijem nastojanje gradonačelnika i mnogih hrvatskih branitelja da se upravo to učini. I to trebaju raditi institucije hrvatske države, predano i možda i angažiranije, ali trebamo to raditi  u političkom smislu na način da smo svjesni da smo u 2019. i da su sve ključne nacionalne zadaće iza nas, da je Vukovar slobodan hrvatski grad i da je grad u kojem žive i Srbi. To je grad u kojem moramo graditi europsku Hrvatsku”, rekao je Plenković koji je u pratnji gradonačelnika Penave obišao i vukovarsku luku, Vodotoranj i studentski dom, a zajedno s predsjednicom bio je nazočan otvorenju Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Predsjednica Grabar-Kitarović u programu je imala druženje s mladim Vukovarcima i poduzetnicima.

Državni vrh i ostali uzvanici bili su i na svetoj misi u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova dok su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće.