Damir Dekanić: U proračunu za 2022. godinu osigurali smo 10 milijuna kuna za dmeografske mjere

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 24. godine od završetka procesa mirne reintegracije.

„Za međunarodno priznanje Republike Hrvatske i dovršetak procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja najzaslužniji hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku“, rekao je ministar obrane u Vladi RH Mario Banožić.

Ipak, sve je prošlo u sjeni objavljivanja prvih rezultata popisa stanovništva prema kojima je Hrvatska u posljednjih deset godina izgubila 400.000 stanovnika dok je Vukovarsko – srijemska županija „rekorder“ s gotovo 20 posto manje stanovnika nego 2011. godine.

„Ovakvim brojkama razlog je koktel više elemenata. U svemu tome svoju ulogu imaju stradanja u Domovinskom ratu, gospodarski rezultati, politički kontekst kao i otvaranje granica poslije ulaska Hrvatske u EU što je rezultiralo velikim iseljavanjem. Tijekom proteklih godina učinjeno je dosta toga ali je potrebno više i bolje raditi kako bi došlo ne samo do povratka dijela iseljenih nego i stvaranja brojnijih obitelji. Nije slučajno da su upravo slavonske županije posebno demografski ugrožene te je poslije 30 godina potrebno povući crtu i vidjeti kako dalje“, rekao je Banožić.

Novinarima se obratio i župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić koji je izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima ističući kako se neprestano mora isticati žrtva koju su brojni branitelji podnijeli kako bi danas živjeli u slobodi i neovisnoj hrvatskoj državi. Progovorio je i prvim rezultatima popisa stanovništva rekavši kako svi moramo, prije svega, krenuti od sebe.

„Kada bolje razmislimo vidimo da u prosjeku danas obitelji imaju ispod dvoje djece. Ljudi odlaze radi boljeg života. Mladi čovjek želi dobre uvjete života, i to brzo i odmah, a to ovdje ne može sada ostvariti. Od mladoga čovjeka je teško tražiti strpljivost jer mu je sve to na svega nekoliko stotina kilometara udaljenosti. Zalažem se i za promjenu porezne politike prema pojedincima kako bi život u Vukovaru, Vinkovcima, Iloku i drugim mjestima Vukovarsko – srijemske županije bio jeftiniji nego u Zagrebu“, rekao je Dekanić.

Podsjetio je kako županija provodi niz različitih demografskih mjera kao i da je u proračunu Vukovarsko – srijemske županije za 2022. godinu osigurano oko 10 milijuna kuna osigurano za razne demografske mjere.