Dabro: Covid – 19 dao nam je priliku da odredimo dalji smjer Slavonije

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Pandemija koronavirusa zaustavila je dobar dio uobičajenog svakodnevnog života, a i one stvari koje se odvijaju organiziraju se na drugačije načine. Tako je na inicijativu zamjenika župana Vukovarsko – srijemske županije Josipa Dabre održana video konferencija na temu „Utjecaj Covida – 19 na Slavoniju“, a na kojoj se razgovaralo o posljedicama pandemije za Slavoniju ali i prednostima i potencijalima koje Slavonija ima i koji bi se u ovoj situaciji mogli iskoristiti.

„Proizvođačima koji se odluče za nastavak i proširenje poljoprivrednih površina i proizvodnju prehrambenih proizvoda treba osigurati dosljednost u provođenju mjera ruralnog razvoja i isplatu poticaja koji će im jamčiti sigurnost i stabilnost. Poljoprivreda je održiv i isplativ sektor koji može prehraniti svoje stanovništvo. Kad to postignemo, nećemo biti zemlja potencijala, već zemlja iskorištenih prilika. Onih koje naši ljudi zaslužuju kako bi radom, inovacijama i proizvodnjom podigli slavonskog proizvođača i dali mu mjesto koje zaslužuje“, rekao je Dabro.

Pohvalio je i inicijativu župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića koju je poduzeo u vezi isplate poticaja poljoprivrednicima. Ta mjera, kako je rekao, pokazala se kao jedna od značajnijih mjera koju je donijela Vlada Andrea Plenkovića.

„Jedno je sigurno, Covid – 19 svojim udarom dao nam je priliku da odredimo smjer, napravimo gospodarski iskorak i postanemo samodostatni u predugo zanemarenoj proizvodnji zdrave hrane kojom će Slavonija ojačati imunitet cijele hrvatske nacije“, istakao je Dabro.

Pojasnio je i kako se video konferencije, na razne teme, održavaju dva do tri puta tjedno kao i da su u njih, u zavisnosti od teme, uključeni gospodarstvenici, političari, sportaši, kulturnjaci, crkva…