Cijene goriva uskoro bi mogle pasti za pola kune po litri

Foto: www.ina.hr

ZAGREB, Prema ministra gospodarstva i zaštite okoliša Vlada RH će u četvrtak na svojoj redovitoj sjednici donijeti uredbu kojom će, radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin. Ta uredba će, po njegovim riječima, omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune po litri.

“Učinke tog poteza očekujemo u narednim tjednima, a nova pravila vrijediti će do kraja ove godine. Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan. Trenutno je obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku. S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru”, rekao je Ćorić.

Inače, gorivo je danas opet poskupjelo pa se tako osnovni benzin “eurosuper 95” na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego jučer. Osnovni “eurodizel” poskupio je za 1.40 kuna, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.