Certifikati za vlasnike OPG-ova s područja bivše Općine Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je vlasnicima 15. OPG-ova s područja bivše Općine Vukovar „Certifikate hrvatskog seljaka“.

„Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Ovakav način ponude domaće hrane predstavlja jedan od načina skraćivanja lanaca opskrbe građana hranom te svježu i domaću hranu čini lakše dostupnom. Osim toga ovo je izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti“, rekao je Penava.

Pojašnjeno je i kako organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda zajedno provode Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Savjetodavna služba te predstavnici udruga proizvođača, kao i lokalne samouprave i regionalne uprave. Voditelj Gradske tržnice Vukovar Igor Antolović rekao je kako je to samo prvih 15 certifikata te se u skorom vremenu očekuje dodjela i novih certifikata domaćim proizvođačima.

„Ova certifikat predstavlja i sigurnost za kupce koji će znati kako kupuju domaći proizvod proizveden u Vukovaru ili okolici. Vjerujemo kako će to dovesti i do bolje prodaje. Treba znati i kako ishođenje certifikata ništa ne košta, a da bi ga proizvođač dobio mora biti upisan u Registar obiteljskih poljoprivrednih proizvođača, da ima pravo na zemljište koje koristi i da proizvodi ono što je naveo da proizvodi“, rekao je Antolović.